fbpx

ΡουμανίαΔήλωση της Ρένας Δούρου, μέλους της Π.Γ του ΣΥΝ, υπεύθυνης Ευρωπαϊκής Πολιτικής σχετικά με τις διαδηλώσεις των Ρουμάνων πολιτών κατά της πολιτικής λιτότητας

Από τις 13 του μηνός, χιλιάδες Ρουμάνοι στο Βουκουρέστι και άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας διαδηλώνουν καθημερινά κατά της λιτότητας, των ιδιωτικοποιήσεων και της κεντροδεξιάς κυβέρνησης Μπασέσκου.

Οι Ρουμάνοι πληρώνουν σήμερα τις συνέπειες της συνταγής που επέβαλε στη χώρα τους το ΔΝΤ έναντι δανείου 20 δις ευρώ το 2009: μείωση κατά 25% των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, μείωση κατά 15% των συντάξεων, αύξηση του ΦΠΑ από 19% στο 24%? Ο κατώτερος μισθός έφθασε έτσι τα 158 ευρώ το μήνα, ένας μέσος μισθός δεν ξεπερνά πλέον τα 350 ευρώ ενώ οι συντάξεις μετατράπηκαν σε ψίχουλα. Τέσσερα εκατομμύρια Ρουμάνοι έχουν μεταναστεύσει προς αναζήτηση δουλειάς. Τα λαϊκά και μεσαία στρώματα πληρώνουν ακριβά το τίμημα της λιτότητας.

Το σημερινό κίνημα των «Αγανακτισμένων» στη Ρουμανία είναι η απάντηση στην ίδια ανάλγητη πολιτική λιτότητας που εφαρμόζεται πλέον σε όλη την Ευρώπη, αρχής γενομένης από τη χώρα μας, προς όφελος των τραπεζών, των αγορών και των διεθνών κερδοσκοπικών κύκλων, στο πλαίσιο εφαρμογής του νεοφιλελεύθερου δόγματος της δημοσιονομικής πειθαρχίας, που προωθούν Γερμανία, Γαλλία, ΕΚΤ και ΔΝΤ. Ίδιες πολιτικές έχουν τα ίδια αποτελέσματα: ραγδαία φτωχοποίηση της κοινωνίας, εξαθλίωση λαϊκών και μεσαίων στρωμάτων. Στη Ρουμανία όπως στην Ελλάδα. Στην Πορτογαλία όπως στην Ιρλανδία. Στην Ιταλία όπως στην Ισπανία. «Φθάνει πια!»: το κοινό σύνθημα απέναντι στις ευρωηγεσίες που επιμένουν να κυβερνούν ενάντια στους λαούς τους!

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΥΝ, 19/1/2012

Share This