fbpx

dourou-tsiprasΗ μάχη για την ανανέωση είναι αέναη στην Αριστερά

“Δεν πρέπει να ποινικοποιούνται οι διαφορετικές απόψεις μέσα στο εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ”, λέει στην συνέντευξή της στο “Π” η κυρία Ρένα Δούρου. Η υπεύθυνη Διεθνών Σχέσεων του ΣΥΝ θεωρεί εφικτό να κατοχυρώσει ο ΣΥΡΙΖΑ διψήφιο ποσοστό στις ευρωεκλογές, ενώ δεν κρύβει την ικανοποίησή της για την ισάριθμη εκπροσώπηση των δύο φύλων στο ευρωψηφοδέλτιο.

-Η ανεργία στη χώρα μας καλπάζει. Ωστόσο δραματικές διαστάσεις λαμβάνει η γυναικεία ανεργία που το ποσοστό της είναι διπλάσιο από αυτό των ανδρών. Η Αριστερά ποια πρόταση πρέπει να συγκροτήσει για την εξάλειψη της ανισότητας των δύο φύλλων στον κόσμο της απασχόλησης.

Μια διόρθωση: η Αριστερά έχει συγκροτήσει -όχι θα συγκροτήσει- πρόταση για την ανεργία που πλήττει περισσότερο εμάς τις γυναίκες και επανειλημμένως έχει καταθέσει προτάσεις στη Βουλή.
Σήμερα, στις νέες μεσαιωνικές συνθήκες στην αγορά εργασίας είμαστε κυρίως εμείς οι γυναίκες που εργαζόμαστε στις χειρότερες θέσεις εργασίας, γι’ αυτό προτείνουμε μια σειρά μέτρων που η αναφορά και μόνο των τίτλων τους θα υπερκάλυπτε τον χώρο της παρούσης. Ωστόσο, ενδεικτικά και μεταξύ πολλών, σταχυολογώ:
• Εφαρμογή στην πράξη του νόμου για την «ίση αμοιβή για ίσης αξίας εργασία» με ενίσχυση και ενεργοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών.
• Ουσιαστική εφαρμογή της αρχής για την ίση μεταχείριση ανδρών και γυναικών στο χώρο εργασίας 3488/2006 (στον οποίο περιλαμβάνεται και η σεξουαλική παρενόχληση). Δημιουργία μηχανισμού που θα προστατεύει τις γυναίκες, και ιδίως τις μετανάστριες, που κάνουν την καταγγελία από την απόλυση και κάθε είδους συνέπειες.
• Ίδρυση δημόσιων και ποιοτικών δομών κοινωνικής φροντίδας και μέριμνας, στις οποίες θα μπορούν να στηριχθούν οι γυναίκες προκειμένου να βγουν στην αγορά.
• Όχι στη λεγόμενη «ευελιξία με ασφάλεια» (flexicurity), που οδηγεί στην απορρύθμιση όχι μόνο των εργασιακών σχέσεων, αλλά και της ζωής των εργαζομένων ανδρών και γυναικών.
• Ειδική μέριμνα για τη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων και της ισοτιμίας των μεταναστριών.
• Περισσότερο βάρος στην κοινωνική ασφάλιση. Για παράδειγμα: επαναφορά του δικαιώματος πρόωρης συνταξιοδότησης για τις μητέρες, καθώς και η αύξηση των πρόωρων συντάξεων αλλά και επέκταση της άδειας των 6 μηνών σε όλες τις εργαζόμενες μητέρες, με προοπτική τα δύο έτη με αποδοχές.

– Οι κρίσιμες οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες επιτείνουν την ανάγκη νέων ιδεών με την μείωση του μέσου όρου ηλικίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ;

Η ανανέωση για την αριστερά δεν είναι απόρροια οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών.
Η ανανέωση δηλαδή η ρήξη και η ανατροπή με το κατεστημένο, το συντηρητικό είναι καταστατική αρχή της ριζοσπαστικής αριστεράς.
Kαι δεν αφορά ληξιαρχικές πράξεις γεννήσεων, γιατί το νέο δεν είναι σίγουρο ότι το φέρνει πάντα η νιότη. Δεν πρόκειται, λοιπόν, για μάχη γενεών, για «ξεκαθάρισμα των γηραιοτέρων». H μάχη για την ανανέωση είναι αέναη για την Aριστερά και τον ΣYN- εντός και εκτός. Για μένα ανανέωση φέρνει και η παρουσία του Μιχάλη Παπαγιαννάκη και του Γιάννη Δραγασάκη.
Νομίζω όμως ότι αυτό ήδη γίνεται. Η αριστερά πλέον αφουγκράζεται το νέο, τις νέες γενιές, τις εκπροσωπούμε και αγωνιζόμαστε για τα προβλήματά τους και για αυτό οι νέοι είναι στραμμένοι προς το ΣΥΡΙΖΑ.

– Έντεκα άνδρες και έντεκα γυναίκες θα πλαισιώσουν το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ. Επαρκές βήμα για μεγαλύτερη διείσδυση των γυναικών στην πολιτική σφαίρα; Ποια θα πρέπει να είναι η επόμενη κίνηση προς αυτό το στόχο;

Δεν μπορώ να σας κρύψω τη χαρά μου για αυτήν την κατάκτηση αφού συμμετέχω από την αρχή στις εργασίες και τη λειτουργία του Δικτύου Γυναικών ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο έδωσε με επιμονή τη μάχη για την εναλλαγή των υποψηφίων, ανδρών και γυναικών έναντι συντηρητικών αντιλήψεων που έχουν εμφιλοχωρήσει και σε κάποια τμήματα της αριστεράς. Άμεσο αίτημα αποτελεί η εφαρμογή του «νόμου για το 1/3» στα ψηφοδέλτια των εθνικών εκλογών και κατά περιφέρεια.
Ορθά, ωστόσο, επισημαίνεται ότι το στοίχημα δεν παίζεται ούτε περιορίζεται στην ισότιμη εκπροσώπηση, εάν και πρέπει να επισημαίνω ότι δεν είναι καθόλου αυτονόητο κάτι τέτοιο.
Σειρά τώρα έχει η μάχη των πολιτικών προτάσεων, όπου θα μας οδηγήσουν σταδιακά στην ισότιμη και ισάριθμη εκπροσώπηση και στις προϋποθέσεις διευκόλυνσης της γυναίκας για να ασχοληθεί με τα κοινά.

– Πολλοί αναρωτιούνται, και μέσα στον ΣΥΝ, πώς είναι δυνατόν την δεύτερη θέση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ να καταλάβει εκπρόσωπος συνιστώσας (ΚΟΕ) με αντιευρωπαϊκό προσανατολισμό. Ποια είναι η γνώμη σας;

Προσωπικά εκπλήσσομαι ευχάριστα που μετά από τόσα χρόνια προχωρά η πολιτική συμμαχιών που έχει επιλέξει ο ΣΥΝ.
Πρέπει όλοι όσοι συμμετέχουμε στο εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ να μην ποινικοποιούμε τις διαφορετικές απόψεις. Αυτός, άλλωστε, είναι και ο πλούτος μας.

– Ο στόχος εκλογής τεσσάρων ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ είναι εφικτός με βάση τις δημοσκοπήσεις;

Είναι συνειδητή επιλογή να βάλουμε το πήχη ψηλά. Αν δεν κοιτάς εκεί που θέλεις να φτάσεις, θα φτάσεις εκεί που κοιτάς.
Θεωρώ εφικτό να κατοχυρώσουμε ένα διψήφιο ποσοστό.

– Ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την δημοσκοπική αναρρίχηση του περασμένου έτους «προσγειώθηκε» σε μονοψήφια ποσοστά, όσον αφορά τουλάχιστον την πρόθεση ψήφου στις εθνικές εκλογές. Το όραμα για την μεγάλη και σύγχρονη Αριστερά που θα αλλάξει τους συσχετισμούς πώς μπορεί να αναθερμανθεί;

Δεν νομίζω ότι πάγωσε για να πρέπει να ξαναμπεί στο φούρνο μικροκυμάτων…
Ακούστε, κύριε Σαββόπουλε, εάν κάτι αναγνωρίζεται στο ΣΥΡΙΖΑ είναι η άσκηση κοινοβουλευτικής δράσης αλλά και η κινηματική πέραν και μακριά της λογικής του πολιτικού κόστους με συνέπεια, σταθερότητα στις απόψεις και προσήλωση στους αγώνες.
Στις τελευταίες εκλογές οι δημοσκοπήσεις ήθελαν το ΣΥΡΙΖΑ οριακά εντός βουλής γιατί είχε πάρει το μέρος των χιλιάδων νέων με τα πράσινα παπούτσια, είχε αρνηθεί τη λογική του στρατηγού ανέμου και της ασύμμετρης απειλής για το χαμό δεκάδων συμπολιτών μας, για το θρήνο που ξέσπασε σε όλη τη χώρα από μια ανίκανη να αντιμετωπίσει τις φωτιές κυβέρνηση. Οι δημοσκοπήσεις δεν δικαιωθήκαν. Δικαιώθηκε όμως ο αγώνας όλων μας.

– Η αυτοδυναμία του Ντερβίς Έρογλου στα Κατεχόμενα δυσκολεύει την επίλυση του Κυπριακού;

Τον τελευταίο χρόνο μου δόθηκε η ευκαιρία ως Υπεύθυνη Διεθνών Σχέσεων του ΣΥΝ να επισκεφθώ την Κύπρο αρκετές φορές με αφορμή τις πολιτικές εξελίξεις. Όσοι παρακολουθούμε τα τεκταινόμενα στη μεγαλόνησο γνωρίζουμε ότι ο σημερινός νικητής των εκλογών δεν υπήρξε ποτέ φανατικός υποστηρικτής της λύσης που θέλει την Κύπρο επανενωμένη στο πλαίσιο μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Ήταν αρκετές οι φορές που στο παρελθόν ο Έρογλου έκανε λόγο για δυο κράτη, δυο λαούς, δυο διαφορετικές γλώσσες και στέκονταν επικριτικά έναντι των συνομιλιών Χριστόφια-Ταλάτ.
Σε εκείνο που πραγματικά θέλω να σταθούμε, δεν είναι στο τι θα κάνει ο Έρογλου αλλά τι θα οφείλαμε να κάνουμε εμείς και εννοώ σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής αν και πολύ φοβούμαι ότι εδώ και καιρό έχουμε αφήσει τα πράγματα στον αυτόματο πιλότο, έχουμε απεμπολήσει τα όποια οφέλη θα μπορούσαμε να έχουμε από το Ελσίνκι, έχουμε δαιμονοποιήσει τη Χάγη και περιμένουμε την επίσκεψη του προέδρου Ομπάμα στην Άγκυρα για να γίνει λόγος για την θεολογική σχολή της Χάλκης…
Σε μόλις οκτώ μήνες, τον Δεκέμβριο του 2009, η Τουρκία θα αντιμετωπίσει την αξιολόγηση της ενταξιακής της πορείας στην ΕΕ. Επομένως, ζητούνται ισχυρές πρωτοβουλίες προς μια κατεύθυνση υποβοήθησης των αποδυναμωμένων συνομιλιών και εκμετάλλευσης της σημερινής θέσης της Τουρκίας.
Οψόμεθα…

– Οι επόμενοι στόχοι της Ρένας Δούρου ποιοι είναι;

Δεν μπορώ να φανταστώ για πιο λόγο θα μπορούσαν να ενδιαφέρουν οι προσωπικοί μου στόχοι (γέλια…). Άλλωστε δε διαφέρουν πολύ από τους στόχους και τις αγωνίες οποιουδήποτε συνομήλικού μου.
Οφείλω όμως να σας πω ότι είμαι ιδιαίτερα περήφανη που είναι καιρός τώρα που μοιράζομαι με ολοένα περισσότερους συγκεκριμένους στόχους.
Γνωρίζετε καλά και εσείς, κύριε Σαββόπουλε, και οι αναγνώστες ότι δεν είναι πολύ μακριά ο καιρός που οι στόχοι της αριστεράς λοιδορούνταν και παρουσιάζονταν ως ανέφικτοι, ως ουτοπικοί. Σήμερα και στο ολοένα πιο ασφυκτικά διαμορφούμενο διεθνές και πολιτικό σκηνικό που έχει διαμορφωθεί γνωρίζουμε ότι οι στόχοι και οι προτάσεις της αριστεράς είναι η μόνη διέξοδος.
Οι στόχοι μου, οι στόχοι που θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι συλλογικοί στόχοι για μια αξιοπρεπή ζωή που άλλοι θέλουν να μας στερήσουν.

Share This