fbpx

EdranaΤης Ρένας Δούρου, Δημοσιεύθηκε στο www.zoomnews.gr, 21 Ιουνίου 2011

Ο Αλέξης Τσίπρας είχε μια πολύ εύστοχη διατύπωση το μεσημέρι της Κυριακής, κατά τη συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης στη νεοσυσταθείσα κυβέρνηση Παπανδρέου: «πλέον υπάρχει και η Κάτω Βουλή», είπε, δείχνοντας προς την πλατεία Συντάγματος, «και μπορεί από τούτη εδώ τη Βουλή να πάρετε την ψήφο εμπιστοσύνης, από την άλλη όμως, την Κάτω Βουλή δεν πρόκειται να την πάρετε»! Πράγματι, η «Κάτω Βουλή», αυτή των αγανακτισμένων πολιτών που έχουν χάσει κάθε ελπίδα στο σημερινό πολιτικό σύστημα, που δεν προσμένουν τίποτα από τα κόμματα εξουσίας, δεν χρειάζεται να περιμένει μέχρι το βράδυ της Τρίτης για την ψήφο εμπιστοσύνης. Έχει προ πολλού βγάλει την ετυμηγορία της, και πρόκειται για μια απόφαση που δεν χωρά «ερμηνείες»: από τη στιγμή που και η ανακαινισμένη κυβέρνηση Παπανδρέου αναμένεται να συνεχίσει την ίδια πολιτική, η μόνη ψήφος που μπορεί να δοθεί είναι αυτή της πλήρους δυσπιστίας. Δυσπιστίας γιατί «άλλαξε ο Μανωλιός κι έβαλε τα ρούχα αλλιώς», αφού, όπως τόνισε ο νέος αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών, κ. Ευ. Βενιζέλος, στο Δελτίο Ειδήσεων του Μέγκα το βράδυ της Παρασκευής, θα συνεχιστεί η εφαρμογή της οικονομικής πολιτικής (δηλαδή φορολογική αποστράγγιση μισθωτών και συνταξιούχων, επιβολή κάθε είδους φόρων, ολομέτωπη ισοπέδωση των δικαιωμάτων, συνταξιοδοτικών και άλλων, των εργαζομένων, κ.ά.). Τι χρεία άλλων μαρτύρων έχουμε; Ο κυβερνητικός ανασχηματισμός ήταν διακοσμητικός, και αυτό το αντιλήφθηκε άμεσα η «Κάτω Βουλή». Εξ ου και η μεγάλη, όπως και όλες τις άλλες φορές, συγκέντρωση και αυτής της Κυριακής, κατά την οποία ξεκίνησε στη Βουλή η συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης.

Και την Κυριακή αυτή, οι δεκάδες χιλιάδες έλληνες αγανακτισμένοι δεν ήσαν μόνοι τους: στην Ισπανία, όπου επισήμως η ανεργία έχει ξεπεράσει το 20%, ενώ εκείνη των νέων είναι υπερδιπλάσια, πολλές χιλιάδες διαδηλωτές, παρότι οι σκηνές έχουν εγκαταλείψει την κεντρική πλατεία της Μαδρίτης, συγκεντρώθηκαν έξω από τη Βουλή για να βροντοφωνάξουν «φτάνει πια», «δεν πάει άλλο» με την πολιτική αυστηρής λιτότητας που έχει επιβάλλει η ομογάλακτη του κ. Παπανδρέου, «σοσιαλιστική» κυβέρνηση Θαπατέρο. Την ίδια στιγμή, στην πλατεία της Βαστίλης, στο κέντρο του Παρισιού, χιλιάδες νέοι εξέφραζαν την κατηγορηματική τους αντίθεση στη νεοφιλελεύθερη λαίλαπα του Νικολά Σαρκοζί, που σε έναν ακριβώς χρόνο θα ζητήσει την ψήφο των συμπολιτών του για δεύτερη προεδρική θητεία…

Έλληνες, Ισπανοί, Γάλλοι… Σιγά – σιγά, με τις ιδιαιτερότητές τους, οι λαοί της Ευρώπης αντιλαμβάνονται ότι τη λύση δεν θα τη δώσουν πολιτικοί και τεχνοκράτες στις ευρωπρωτεύουσες και τις Βρυξέλλες. Λύσεις μπορούν να προωθήσουν πρωτίστως οι λαοί, οι αγανακτισμένοι της Μαδρίτης, η «Κάτω Βουλή» της πλατείας Συντάγματος, η νεολαία της Βαστίλης, τους οποίους ΟΦΕΙΛΟΥΝ να ακούσουν εκείνοι που έχουν εκλεγεί ακριβώς για το σκοπό αυτό, δηλαδή να υπηρετούν τη γνώμη τους. Πρόκειται για τη στοιχειώδη νομιμοποιητική διαδικασία που ξεχωρίζει τα δημοκρατικά πολιτεύματα από τα αυταρχικά.

Η Κάτω Βουλή έχει βγάλει εδώ και μέρες την ετυμηγορία της: το ζητούμενο είναι η εκ βάθρων αλλαγή πολιτικής και η άμεση προσφυγή στις κάλπες, η πολιτική έκφραση της λαϊκής απαίτησης. Αυτή η απαίτηση πρέπει επιτέλους να εισακουστεί και από τη Βουλή των εκλεγμένων, που οφείλει να εναρμονίζεται με τις βουλές του λαού.

Share This