fbpx

ÐÑÏÅÄÑÏÓ - LOTHAR BISKY - ÁËÅÎÇÓ ÔÓÉÐÑÁÓKοινή επίσκεψη στην Κύπρο πραγματοποιούν τη Δευτέρα 1 Μαρτίου 2010 ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας και ο Λόταρ Μπίσκι, Πρόεδρος του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Στην αντιπροσωπεία μετέχουν οι Ρένα Δούρου, υπεύθυνη Τμήματος Διεθνών Σχέσεων του ΣΥΝ,  Πάνος Τριγάζης, υπεύθυνος του Τμήματος Εξωτερικής πολιτικής του κόμματος, Θοδωρής Δρίτσας, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης περιλαμβάνει συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημ. Χριστόφια, τον Πρόεδρο της Βουλής Μάριο Κάρογιαν και τους προέδρους των κομμάτων.

Αναλυτικά:
10:00-10:45 Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια
11:00-11:30 Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων και Πρόεδρο του ΔΗΚΟ Μάριο Κάρογιαν
11:45-12:15 Συνάντηση με τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του ΑΚΕΛ Νίκο Κατσουρίδη
12:30-13:00 Συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη
15:30-16:00 Συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρη Συλλούρη
16:15-16:45 Συνάντηση με τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ Γιαννάκη Ομήρου
17:00-17:30 Συνάντηση με τη Γ.Γ. του Κινήματος Οικολόγων-Περιβαλλοντιστών Ιωάννα Παναγιώτου

Μετά το τέλος της συνάντησης με τον  Πρόεδρο της  Κυπριακής Δημοκρατίας Δημ. Χριστόφια, ο πρόεδρος του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς Λόταρ Μπίσκι και ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέξης Τσίπρας δήλωσαν ότι η Ευρωπαϊκή Αριστερά θα αναλάβει δράσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να στηρίξει τις προσπάθειες του προέδρου Χριστόφια για εξεύρεση βιώσιμης λύσης στο κυπριακό.
Ο πρόεδρος του ΣΥΝ τόνισε ότι το κυπριακό είναι πρωτίστως ευρωπαϊκό πρόβλημα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να σιωπά μπροστά στη διαίρεση ενός εκ των μελών της, μπροστά σε διαχωριστικά τείχη και μπροστά σε στρατούς κατοχής, που καταπατούν βάναυσα το ευρωπαϊκό κεκτημένο.
Οι προσπάθειες της Κυπριακής κυβέρνησης για εξεύρεση βιώσιμης και δίκαιης λύσης, που θα επανενώνει το νησί και θα δημιουργεί συνθήκες συνύπαρξης του κυπριακού λαού είναι υπόθεση της Ευρωπαϊκής Αριστεράς συνολικά, διότι βρίσκεται στον πυρήνα της ουμανιστικής ιδεολογίας της.
Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή του κυπριακού… Ο αναβαθμισμένος ρόλος της Τουρκίας στο διεθνές σκηνικό, σε συνδυασμό με τις νέες εύθραυστες γεωπολιτικές ισορροπίες που αναδεικνύονται από τη διεθνή οικονομική κρίση, καθιστούν εξαιρετικά δύσκολη την προσπάθεια της Κυπριακής κυβέρνησης και του προέδρου Χριστόφια. Είμαστε εδώ για να τον στηρίξουμε και να τον ενθαρρύνουμε να συνεχίσει αταλάντευτα αυτές τις προσπάθειες, διότι μόνο έτσι μπορεί να βρεθεί λύση και, ελπίζουμε, να υπάρξει ανταπόκριση από την άλλη πλευρά και να σταματήσει η αδιάλλακτη στάση της Τουρκικής κυβέρνησης.
Ο Λόταρ Μπίσκι ανέφερε ότι ο πρόεδρος Χριστόφιας ενημέρωσε την αντιπροσωπεία για τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων με στόχο την επίλυση του κυπριακού. Ο κ. Μπίσκι δήλωσε ότι τα ευρωπαϊκά αριστερά κόμματα συνεργάζονται για να υποστηρίξουν αυτές τις προσπάθειες. Ο πρόεδρος Χριστόφιας «είναι στο σωστό δρόμο για την επανένωση της Κύπρου», επεσήμανε.

To Γραφείο Τύπου ΣΥΝ

Share This