fbpx

GazaΟ Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας και οι Πάνος Τριγάζης, υπεύθυνος Τμήματος Εξωτερικής Πολιτικής του ΣΥΝ και η Ρένα Δούρου υπεύθυνη Τμήματος Διεθνών Σχέσεων του ΣΥΝ συναντήθηκαν σήμερα με τον Πρέσβη της Παλαιστίνης, Σαμίρ Αμπού Γκαζάλεχ.

Μετά το τέλος της συνάντησης έγιναν δηλώσεις:
ΣΑΜΙΡ ΑΜΠΟΥ ΓΚΑΖΑΛΕΧ: Ευχαριστώ θερμά τον κ. Πρόεδρο για τη συνάντηση, η οποία ήταν στο πλαίσιο της συνεχούς επαφής μας με τον ΣΥΝ για ανταλλαγή απόψεων και ενημέρωση. Τον ενημέρωσα για την προσπάθεια και την ειρηνευτική διαδικασία στη Μ. Ανατολή. Τον ευχαριστούμε για την θέση του ΣΥΝ που είναι υπέρ του Παλαιστινιακού λαού, υπέρ της ειρήνης και υπέρ της ελευθερίας μας.
Οι σχέσεις που συνδέουν τον παλαιστινιακό και ελληνικό λαό είναι ιστορικές. Ο Παλαιστινιακός λαός περνάει κρίσιμες στιγμές, ιδιαίτερα μετά την χθεσινή εξέλιξη. Και η χθεσινή εξέλιξη ήταν η ανακοίνωση του Προέδρου Αμπάς να μην θέσει ξανά υποψηφιότητα στις επόμενες προεδρικές εκλογές Και η απόφαση αυτή του προέδρου Αμπάς οφείλεται στην αθέτηση από την πλευρά των ΗΠΑ και του Ισραήλ των δεσμεύσεων που έχουν αναλάβει σε γραπτές συμφωνίες αλλά και μια στάση διαμαρτυρίας απέναντι και στην Ε.Ε. και σε ορισμένες αραβικές χώρες.
Ελπίζουμε ότι το μήνυμα θα το λάβουν και οι ΗΠΑ και το Ισραήλ και η Ε.Ε. και οι αραβικές χώρες και η Χαμάς και όλοι, ότι η επίλυση του Παλαιστινιακού είναι εξαιρετικής σημασίας για την ειρήνη, όχι μόνο στη Μ. Ανατολή, αλλά και διεθνώς.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Είχαμε την ευκαιρία να ενημερωθούμε από τον πρέσβη της Παλαιστινιακής Αρχής στην Ελλάδα για τις τελευταίες ραγδαίες εξελίξεις σε σχέση με το Παλαιστινιακό. Του εκφράσαμε την αμέριστη αλληλεγγύη και συμπαράστασή μας. Του είπαμε ότι στο πρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ θα βρίσκει πάντα έναν φίλο που θα αγωνίζεται, θα παλεύει για τη δίκαιη λύση του Παλαιστινιακού προβλήματος στο πλευρό των Παλαιστινίων αδελφών μας.
Του εκφράσαμε επίσης την πεποίθησή μας ότι η δίκαιη επίλυση του Παλαιστινιακού προβλήματος αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την ειρήνη, την ασφάλεια, την ευημερία ευρύτερα στην ταραγμένη περιοχή της Μ. Ανατολής. Και θεωρούμε ότι το τελευταίο διάστημα έχουμε ιδιαίτερα αρνητικές ειδήσεις. Η ανάπτυξη του Ισλαμικού φονταμενταλισμού, η πίεση που ασκεί η συμπεριφορά του Ισραήλ στην περιοχή, βεβαίως υπό την εύνοια ή πολλές φορές την ευλογία των ΗΠΑ αλλά και της Ε.Ε., μας δημιουργούν ένα πλαίσιο ευρύτερης.
Υπ΄ αυτή την έννοια θεωρούμε ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες. Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να ξαναβρεί τον παλιό βηματισμό της χώρας μας, που ήταν πάντα δίπλα στον Παλαιστινιακό λαό, παίρνοντας πρωτοβουλίες και στην Ε.Ε. αλλά και στην ευρύτερη περιοχή για τη δίκαιη επίλυση του Παλαιστινιακού προβλήματος

To Γραφείο Τύπου ΣΥΝ

Share This