fbpx

Στην ανάγκη «σύμπηξης εκείνων των μετώπων και συμμαχιών που στοχεύουν στην προάσπιση των κοινωνικών δικαιωμάτων μεταναστών, προσφύγων, Ρομά, μέσα από τις κατάλληλες πολιτικές υποδοχής και ένταξης, πρόσβασής τους στην αγορά εργασίας», αναφέρεται σε άρθρο της στην κυριακάτικη εφημερίδα «Νέα Σελίδα», η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, υπογραμμίζοντας τον κρίσιμο ρόλο των τοπικών και περιφερειακών αρχών «που είναι οι δομές εξουσίας, οι οποίες καλούνται, συχνά χωρίς σαφείς αρμοδιότητες και επαρκείς πόρους, να συνδράμουν, σε πρώτη φάση, τους ξεριζωμένους». «Στο πλαίσιο αυτό, η Περιφέρεια Αττικής ενεργεί, συστηματικά εδώ και 3,5 χρόνια, εντός κι εκτός συνόρων, για την προώθηση πολιτικών που έχουν στο επίκεντρό τους την ετερότητα ως πηγή πλούτου και παράγοντα οικονομικής, κοινωνικής και πολιτιστικής ανάπτυξης», παρατηρεί η Περιφερειάρχης Αττικής.
Βασικά σημεία του άρθρου της Περιφερειάρχη:
• Η λογική της Ευρώπης – φρούριο, περίκλειστου «παραδείσου», που επανέρχεται, δυστυχώς, στο προσκήνιο, δεν είναι μόνο ανιστόρητη. Είναι κυρίως επικίνδυνη για το ίδιο της το μέλλον.
• Παράλληλα με σειρά σοβαρών πρωτοβουλιών και πιλοτικών δράσεων σχετικά με την ένταξη τσιγγανόπουλων στην εκπαιδευτική διαδικασία και την κοινωνία καθώς και με πολιτικές κατά του χωροταξικού και κοινωνικού αποκλεισμού και της γκετοποίησης των Ρομά, η Περιφέρεια Αττικής δίνει το «παρών» σε πρωτοπόρες πρωτοβουλίες που αφορούν στην κατοχύρωση των πολιτικών τους δικαιωμάτων.
• Η Περιφέρεια Αττικής μετέχει σε «μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία με στόχο τη δημιουργία εκείνων των προϋποθέσεων για την πολιτική δραστηριοποίηση και τη συμμετοχή στα δημόσια πράγματα των νέων Ρομά».
• Τέτοιου είδους παρεμβάσεις και πολιτικές όμως δεν αποτελούν υπόθεση μιας περιφέρειας ή μίας κυβέρνησης. Είναι κοινή μας υπόθεση, που αφορά όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης, απαιτεί οριζόντιες και κάθετες συνεργασίες, σε τοπικό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, επιβάλλοντας εγρήγορση και κινητοποίηση διαρκείας των τοπικών κοινωνιών.
• Η Περιφέρεια Αττικής, με αίσθηση ευθύνης, έχει επιλέξει την οικοδόμηση ενός δικτύου αλληλεγγύης για εκείνες τις ομάδες, όπως οι Ρομά ή οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, που σήμερα είναι το πρόσωπο του Άλλου.

Share This