fbpx

«Όπως θα γνωρίζετε τα έργα υποδομών δεν συγκεντρώνουν τα φώτα της δημοσιότητας, δεν κερδίζουν ψήφους. Δεν είναι έργα βιτρίνας. Δεν είναι για το θεαθήναι (…) βελτιώνουν την καθημερινότητα του πολίτη, προστατεύουν τη ζωή του και την περιουσία του και διαφυλάσσουν το περιβάλλον». Αυτά τόνισε, μεταξύ άλλων, η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου στη συνέντευξη Τύπου με θέμα τον αντιπλημμυρικό σχεδιασμό και τα έργα στους Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά.
Η ίδια επισήμανε ότι από την αρχή της θητείας τούτης της Διοίκησης «κάναμε τη στρατηγική επιλογή μιας συνολικής αντιπλημμυρικής πολιτικής με συνέργειες με τους αρμόδιους φορείς της Πολιτείας, όπως το ΕΜΠ, το ΙΓΜΕ, το Αστεροσκοπείο – στρατηγική που τεκμαίρεται από τα 160 αντιπλημμυρικά έργα, ύψους μισού δισ. ευρώ, που είναι σε εξέλιξη σήμερα στην Αττική».
Πρόκειται, συνέχισε η ίδια, για «έργα δύσκολα, που απαιτούν πολύ δουλειά για την υπέρβαση, πέρα από τις τεχνικές δυσκολίες, ενός νομοθετικού πλαισίου που δίνει βάρος στη γραφειοκρατία χωρίς να διασφαλίζει την αποτελεσματικότητα και την ταχύτητα. Χωρίς να αντιμετωπίζει το μείζον θέμα των συναρμοδιοτήτων. Των αλληλοεπικαλύψεων ευθυνών – για μία γέφυρα ή ένα πεζοδρόμιο να είναι αρμόδιοι ο Δήμος, το Υπουργείο και η Περιφέρεια».
Η Περιφερειάρχης παρατήρησε ότι οι διαπιστώσεις σχετικά με τις χρόνιες δυσλειτουργίες και τις δομικές ανεπάρκειες συμπυκνώθηκαν στην περίπτωση της Μάνδρας. «Όταν τα φώτα της δημοσιότητας έπεσαν πάνω της, όχι όμως για να συμβάλλουν στην ανάδειξη των πραγματικών προβλημάτων αλλά, δυστυχώς, μετά λύπης μου το λέω, στις περισσότερες των περιπτώσεων, γιατί δεν πρέπει να γενικεύουμε, για να διαστρεβλώσουν, να παραπληροφορήσουν».
«Και όταν ένα Πόρισμα, μιας ανεξάρτητης Αρχής, όπως το Πόρισμα της Επιθεωρήτριας της Δημόσιας Διοίκησης για τη Μάνδρα το Νοέμβριο του 2017, έρχεται να καταρρίψει κριτικές που μοιάζουν περισσότερο με ιδεοληψίες παρά με νηφάλια αποτίμηση μιας κατάστασης, αποδίδοντας τις ευθύνες όπου δει και θέτοντας το δάκτυλο επί τον τύπον των ήλων, τότε ακριβώς τα ίδια ΜΜΕ, οι ίδιες ιστοσελίδες, οι ίδιοι λογαριασμοί και τρολ στα social media, ή το κάνουν γαργάρα, κατά το κοινώς λεγόμενο. Ή επιχειρούν να… εφεύρουν ‘ειδικές ευθύνες’ για την Περιφέρεια Αττικής», συνέχισε η ίδια.
Κλείνοντας παρατήρησε ότι η Περιφέρεια θα συνεχίσει αυτή τη στρατηγική της επιλογή για «έργα με σχεδιασμό, μεγάλης κλίμακας, όχι σημειακά, όχι αποσπασματικά». «Έργα πνοής με διαδικασίες αξιόπιστες, διαφανείς, αδιάβλητες».
Την αναλυτική παρουσίαση του αντιπλημμυρικού σχεδιασμού στην Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά πραγματοποίησε ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά, Γιώργος Γαβρίλης, ενώ στη στρατηγική για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Περιφέρειας Αττικής αναφέρθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος – Κλιματικής Αλλαγής και Έργων Αντιπλημμυρικής Προστασίας, Νάσος Αναγνωστόπουλος. Στη συνέντευξη Τύπου παρευρέθηκαν οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Γιώργος Αλεβιζόπουλος και Μαρία Λαμπρίδου.
Βίντεο με απόσπασμα από την παρέμβαση της Περιφερειάρχη Αττικής, εδώ.

Share This