fbpx

Ρ. Δούρου: «Στρατηγική συμμαχία» η συνεργασία της Περιφέρειας Αττικής με το ΕΒΕΑ
«Βρισκόμαστε σήμερα εδώ όχι για να παρουσιάσουμε απλά κάποιες πρωτοβουλίες αλλά για να σκιαγραφήσουμε τα επόμενα βήματα μίας συνεργασίας, η οποία έχει δοκιμαστεί εδώ και πάνω από δύο χρόνια, και έχει αποδειχθεί παραγωγική, δημιουργική, αποτελεσματική προς όφελος του νέου προτύπου ανάπτυξης που χρειάζεται σήμερα ο τόπος», τόνισε σήμερα μεταξύ άλλων η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, κατά την παρουσίαση του κοινού προγράμματος δράσεων Περιφέρειας Αττικής και ΕΒΕΑ σχετικά με την προώθηση της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας.
Η συνεργασία της Περιφέρειας Αττικής με το ΕΒΕΑ έχει τον χαρακτήρα «στρατηγικής συμμαχίας που μπορεί να αποτελέσει ένα ισχυρό χαρτί για την παραγωγική ανασυγκρότηση όχι μόνο της Αττικής, αλλά συνολικά της οικονομίας της χώρας, μέσα από τη στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και τη δημιουργία αξιοπρεπών θέσεων εργασίας», επισήμανε η ίδια κατά τη συνέντευξη Τύπου στο Κέντρο Ανάπτυξης Επιχειρηματικότητας του ΕΒΕΑ.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, η Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στην ανάγκη αλλαγής νοοτροπίας στην κατεύθυνση της δημιουργίας ενός «νέου επιχειρείν στη βάση της εξωστρέφειας, της καινοτομίας, του μόνου δηλαδή τρόπου να γυρίσουμε σελίδα στον τόπο, δημιουργώντας αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας και βιώσιμη ανάπτυξη».
Ακολουθούν σημεία από την παρέμβαση της Περιφερειάρχη:
• Η κοινή μας πορεία, Περιφέρειας Αττικής και ΕΒΕΑ, όπως καταγράφεται μέσα από τις δράσεις μας, μάς δημιουργεί επιπρόσθετη ευθύνη. Γιατί πλέον έχουμε εμείς οι ίδιοι, με την εποικοδομητική μας συνεργασία και με τις σοβαρές μας πρωτοβουλίες, θέσει πολύ ψηλά τον πήχη. Για παράδειγμα η καθιέρωση των βραβείων νεανικής και γυναικείας επιχειρηματικότητας, αποτέλεσε πρωτοβουλία – τομή για τα ελληνικά δεδομένα. Πρωτοβουλία που υπερβαίνει τα γεωγραφικά όρια της Αττικής, και μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση – ένα είδος “καλής πρακτικής” για την ενθάρρυνση νέων και γυναικών να αναπτύξουν επιχειρηματική δραστηριότητα.
• Στέλνουμε ένα σαφές μήνυμα: υπάρχουν δυνατότητες διαφορετικής λειτουργίας στο επίπεδο της επιχειρηματικότητας. Με την προϋπόθεση ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς θα αναλάβουν την ευθύνη τους, συμβάλλοντας έτσι στη δημιουργία ενός νέου προτύπου επιχειρηματικότητας.
• Εμείς, Περιφέρεια και ΕΒΕΑ έχουμε αναλάβει αυτή την ευθύνη κι έχουμε πάρει την απόφαση να αλλάξουμε το επιχειρηματικό τοπίο της Αττικής – κάτι διόλου εύκολο, καθώς βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τις γνωστές χρόνιες παθογένειες και δομικές δυσλειτουργίες. Όμως εμείς έχουμε κάνει την επιλογή μας. Την επιλογή ενός νέου μοντέλου και μίας νέας μεθόδου. Μην επαναλαμβάνοντας δηλαδή τα λάθη του παρελθόντος, και αποφεύγοντας τα χαρακτηριστικά του στρεβλού και παρασιτικού μοντέλου ανάπτυξης, των περασμένων δεκαετιών – ενός αποτυχημένου μοντέλου που σπατάλησε ανθρώπινο δυναμικό και πόρους.
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος, μεταξύ άλλων ανέφερε: «Τα Επιμελητήρια, όπως και οι Περιφέρειες και οι Δήμοι, έχουν άμεση γνώση των αναπτυξιακών αναγκών και των δυνατοτήτων κάθε περιοχής. Ενώνοντας τις δυνάμεις τους, μπορούν να συμβάλουν ουσιαστικά στην τόνωση της ανάπτυξης, σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο. Μπορούν, κυρίως, να συμβάλουν στην καλλιέργεια μιας σύγχρονης, θετικής επιχειρηματικής κουλτούρας στην ελληνική κοινωνία.
Στο πλαίσιο αυτό, έχουμε σήμερα τη χαρά να ανακοινώσουμε τη διοργάνωση, για δεύτερη συνεχή χρονιά, των Βραβείων Επιχειρηματικότητας Athens Startup Awards. Τα βραβεία που έχουν θεσμοθετηθεί αντιστοιχούν σε χρηματικά έπαθλα που κυμαίνονται από 1.000 έως 6.000 ευρώ. Η απονομή των βραβείων θα γίνει στο πλαίσιο επίσημης τελετής, την Τετάρτη 27 Ιουνίου στις 8 το βράδυ, στο περιστύλιο του Ζαππείου. Ως ΕΒΕΑ αποδίδουμε πολύ μεγάλη σημασία στη στήριξη της νεοφυούς επιχειρηματικότητας.
Υπηρετώντας αυτό το στόχο, το Επιμελητήριό μας έχει αναπτύξει ένα ολοκληρωμένο πλέγμα δομών και υπηρεσιών, όπως είναι η Θερμοκοιτίδα Υποστήριξης Νεοφυών Επιχειρήσεων και το Δίκτυο Επιχειρηματικών Αγγέλων του ΕΒΕΑ.
Πέρα από τα βραβεία Athens Startup Awards, που διοργανώνουμε από κοινού, θα ήθελα να αναφέρω ακόμη τη θεσμοθέτηση του Athens Innovation Festival, που είναι ένας θεσμός που σκοπεύουμε να συνεχίσουμε στα επόμενα χρόνια».
Τέλος, ο κ. Μίχαλος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην αντιμετώπιση του brain drain όσο και του brain waste, της φυγής, αλλά και της σπατάλης, της υποαξιοποίησης ανθρώπινου κεφαλαίου, που συνιστούν τη μεγαλύτερη ίσως πρόκληση, στην προσπάθεια να χτίσουμε κάτι υγιές πάνω στα ερείπια της κρίσης.
Απέναντι σε αυτή την πρόκληση, η επιχειρηματικότητα μπορεί να είναι η λύση. Μπορεί να είναι η λύση η επιχειρηματικότητα που έχει ως αφετηρία την αξιοποίηση νέων ιδεών και ευκαιριών στην αγορά.

Share This