fbpx

«Προσπαθούμε να θέσουμε τους όρους ενός απαραίτητου όσο κι επείγοντος δημόσιου διαλόγου, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων πλευρών, σε μία κρίσιμη περίοδο, κατά την οποία τείνουν να παγιωθούν πολιτικές αποκλεισμού, αυστηροποίησης, κλεισίματος των συνόρων, ρατσιστικών και ξενοφοβικών συμπεριφορών», επισημαίνει η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου σε άρθρο της, χθες, στην κυριακάτικη εφημερίδα «Νέα Σελίδα» με τίτλο «Το προσφυγικό φαινόμενο και ο ρόλος της Αυτοδιοίκησης» με αφορμή τη διεθνή Ημερίδα που διοργανώνει η Περιφέρεια Αττικής, σήμερα, Δευτέρα 23 Απριλίου, στις Βρυξέλλες.
Η ίδια υπογραμμίζει ότι απαιτείται «ευρύτερη κινητοποίηση των Δήμων και των Περιφερειών» στην κατεύθυνση της ολιστικής αντιμετώπισης του φαινομένου. «Η πρόσφατη, άνετη επανεκλογή του υπερσυντηρητικού πρωθυπουργού της Ουγγαρίας, η αυστηροποίηση του πλαισίου για τη μείωση της μετανάστευσης από την κυβέρνηση συντηρητικών και ακροδεξιών στην Αυστρία, οι εκθέσεις διεθνών οργανισμών (ΟΗΕ, ΕΕ) για την αποπομπή όλο και περισσότερων προσφύγων / μεταναστών στα σύνορα χωρών όπως η Σερβία, η Κροατία, η Ουγγαρία, η Σλοβενία, κ.ά. αποκαλύπτουν το μέγεθος των δυσκολιών για τη διαμόρφωση μιας ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής και πολιτικής ασύλου στη βάση της δίκαιης κατανομής της ευθύνης», τονίζει η ίδια.
Ακολουθούν σημεία από το άρθρο της Περιφερειάρχη:
• Το προσφυγικό / μεταναστευτικό φαινόμενο «ήλθε για να μείνει», όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά ευρύτερα στη Γηραιά ήπειρο. Είτε πρόκειται για την ανάγκη ριζικής αναθεώρησης του Μηχανισμού του Δουβλίνου είτε για την εκπόνηση ευρωπαϊκής πολιτικής ασύλου. Πρόκειται για ένα ζήτημα στο οποίο κομβικό ρόλο διαδραματίζουν ήδη τα τελευταία χρόνια οι Περιφέρειες και οι Δήμοι των χωρών όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία, που δέχονται πρώτες τις προσφυγικές / μεταναστευτικές ροές και καλούνται παράλληλα να συμβάλουν στην ένταξη των προσφύγων / μεταναστών στον κοινωνικό ιστό.
• Στο πλαίσιο αυτό, η Περιφέρεια Αττικής, με την ίδρυση τον Μάρτιο του 2016 του Κέντρου Logistics για την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης σε κέντρα υποδοχής προσφύγων και μεταναστών (το οποίο συνδράμει και κοινωνικές δομές για συμπολίτες μας που δοκιμάζονται από την κρίση), επιχείρησε να παρέμβει, βάζοντας ένα μικρό λιθαράκι στην αντιμετώπιση του φαινομένου αυτού στην πατρίδα μας.
• Συνεχίσαμε τις παρεμβάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, είτε με παρεμβάσεις στο Κογκρέσο των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης για το θέμα είτε με την αποστολή μαζί με τις Περιφέρειες του Λάτσιο και της Σικελίας κοινής επιστολής προς τους προέδρους της Κομισιόν, της Ευρωβουλής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναφορικά με την ανάγκη ενίσχυσης και στήριξης των τοπικών και περιφερειακών αρχών, ιδίως των συνοριακών χωρών της ΕΕ.
• Δυστυχώς, στο πρόσφατο για πρώτη φορά κοινό συνέδριο ΕΝΠΕ – ΚΕΔΕ το κρίσιμο αυτό θέμα απλώς… απουσίαζε. Είναι προφανές ότι ο τρόπος που ορισμένοι αντιλαμβάνονται τη μετάβαση στην «αυτοδιοικητική διακυβέρνηση» και την «τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη», μακριά από κάθε είδους ευρωπαϊκή προσέγγιση, περνά μέσα από κομματικά κανάλια και την άσκηση στείρας αντιπολίτευσης και κριτικής σε ένα νομοσχέδιο που δεν έχει δοθεί ακόμη στη δημοσιότητα!
Ολόκληρο το άρθρο της Περιφερειάρχη, εδώ.

Share This