fbpx

Την πρότασή της για διεύρυνση της συνεργασίας του ΕΔΣΝΑ και του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «Ευαγγελισμός» με στόχο «την ανάπτυξη συστήματος ξεχωριστής διαλογής και διαχείρισης των παραγόμενων βιοαποβλήτων εντός του νοσοκομείου» κατέθεσε σήμερα η Περιφερειάρχης Αττικής και Πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ, Ρένα Δούρου κατά τον χαιρετισμό της στην Ημερίδα με θέμα «Νέες προοπτικές στη Διαχείριση Αστικών και Υγειονομικών Αποβλήτων», που έλαβε χώρα σε αίθουσα του Γ.Ν. Αθηνών «Ευαγγελισμός». Η ίδια επισήμανε ότι με τον τρόπο αυτό «το νοσοκομείο θα αποτελέσει τον πιλότο και το παράδειγμα για την ανάπτυξη ανάλογων δράσεων και στις υπόλοιπες νοσοκομειακές μονάδες τις Περιφέρειας Αττικής». Η Περιφερειάρχης υπογράμμισε παράλληλα τον πολύ θετικό ρόλο Διοίκησης και εργαζόμενων του νοσοκομείου στη συνειδητοποίηση της ανάγκης εφαρμογής της νέας πολιτικής στη διαχείριση των απορριμμάτων, ειδικά δε των νοσοκομειακών αποβλήτων.
Στο επίκεντρο της Ημερίδας είναι η ενημέρωση όσον αφορά τη σωστή διαχείριση αποβλήτων που παράγονται από τις νοσοκομειακές μονάδες και υλοποιείται σε μία επίκαιρη στιγμή για τη διαχείριση των απορριμμάτων, ενόψει της ολικής εφαρμογής του νέου Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ). Συνδιοργανωτές της ημερίδας είναι ο ΕΔΣΝΑ, η Περιφέρεια Αττικής, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το Υπουργείο Υγείας και το Θεραπευτήριο «Ευαγγελισμός».
Η Περιφερειάρχης υπογράμμισε ότι η πρωτοβουλία λαμβάνει χώρα σε μία κρίσιμη χρονική περίοδο: «την περίοδο που βάζουμε σε εφαρμογή τον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων Αττικής, στη βάση των αρχών της κυκλικής οικονομίας, της εγγύτητας, της αποκέντρωσης, της ανακύκλωσης, της επανάχρησης, της κομποστοποίησης, των εγκαταστάσεων επεξεργασίας μικρής κλίμακας». Παράλληλα θύμισε ότι η Διοίκηση του ΕΔΣΝΑ αναθεώρησε τον Περιφερειακό Σχεδιασμό μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια – «μια υπόθεση που εκκρεμούσε για πάνω από δέκα χρόνια».
Ακολουθούν σημεία από τον χαιρετισμό της Περιφερειάρχη:
• Μιλάμε πλέον για μια νέα πολιτική, οικολογικά και οικονομικά δίκαιης και βιώσιμης διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής, με στόχο να μπει τέλος, προοδευτικά, στη λειτουργία του ΧΥΤΑ Φυλής. Μια πολιτική πλήρως εναρμονισμένη με την ευρωπαϊκή οδηγία 2008/98/ΕΚ και τον Εθνικό σχεδιασμό. Μια πολιτική η οποία στοχεύει να βάλει τέλος στην αναχρονιστική πρακτική της ταφής των απορριμμάτων.
• Πρόκειται για ένα στοίχημα που δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε. Γιατί αν χαθεί το στοίχημα της διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής στη βάση των αρχών που ανέφερα, και που αποτελούν και την ευρωπαϊκή πολιτική για το θέμα, τότε χαμένη δεν θα είναι μία Διοίκηση ή ένας αιρετός. Χαμένη θα είναι η κοινωνία, η δημόσια υγεία. Χαμένο θα είναι το περιβάλλον. Αλλά χαμένοι θα είναι και οι φορολογούμενοι πολίτες που θα συνεχίσουν να πληρώνουν τα πρόστιμα που επιβάλλει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο σε βάρος της Ελλάδας, για παραβάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας της ΕΕ για τη διαχείριση απορριμμάτων.
• Έχουμε συνείδηση των δυσκολιών και προκλήσεων. Ειδικά εκείνων που αφορούν τον συγκεκριμένο τομέα της διαχείρισης των Υγειονομικών Αποβλήτων, όπως αυτών του Ευαγγελισμού. Είμαι όμως βεβαία ότι μέσα από τη συμπόρευση και τη συνεργασία των δύο φορέων, του ΕΔΣΝΑ και του Ευαγγελισμού, μπορούμε να πετύχουμε θετικά αποτελέσματα. Και παράλληλα να δημιουργήσουμε και ένα πρότυπο συνεργασίας που μπορεί να χρησιμεύσει και σε άλλες νοσοκομειακές μονάδες.

Share This