fbpx

Συγκεκριμένες προτάσεις για τη βελτίωση της υφιστάμενης νομοθεσίας και τον περιορισμό των γραφειοκρατικών βαρών για θέματα αρμοδιότητας της Γενικής Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών, έθεσε υπόψη του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών η Περιφέρεια Αττικής στο πλαίσιο του υπό συζήτηση σχεδίου νόμου «Ρυθμίσεις θεμάτων μεταφορών».
Στόχος είναι η μείωση της ταλαιπωρίας και της οικονομικής επιβάρυνσης των πολιτών, η αύξηση της παραγωγικότητας και της αποτελεσματικότητας των Υπηρεσιών με όρους διαφάνειας και αξιοπιστίας, καθώς και η καταπολέμηση της γραφειοκρατίας.
Οι παρακάτω νομοθετικές παρεμβάσεις και οι υπόλοιπες προτάσεις της Περιφέρειας Αττικής με απλό τρόπο λύνουν προβλήματα και καθυστερήσεις που οφείλονται σε γραφειοκρατικές διαδικασίες που τις επωμίζονται οι πολίτες της χώρας μας. Όλοι οι οδηγοί έχουν υποστεί ταλαιπωρία αναμονής έκδοσης της άδειας οδήγησης ύστερα από επιτυχείς εξετάσεις και όλοι όσοι έχουν αγοράσει αυτοκίνητο με δανειοδότηση έχουν ταλαιπωρηθεί αρκετά χρόνια μετά την αγορά του να αναζητούν δικαιολογητικά ή πωλητές που δεν δραστηριοποιούνται πια προκειμένου να άρουν την κυριότητα του αυτοκινήτου που έχουν αποπληρώσει.
Επειδή το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο στην πράξη δημιουργεί καθυστέρηση και ταλαιπωρία στους πολίτες και διοικητικά βάρη στις υπηρεσίες και ευνοεί την ανάπτυξη διαφθοράς προτείνεται η τροποποίησή του με την εμπέδωση κλίματος εμπιστοσύνης στους πολίτες.
Συγκεκριμένα, πρόκειται για προτάσεις οι οποίες, μεταξύ άλλων, αφορούν τα παρακάτω ζητήματα:
 «Προσωρινή» άδεια οδήγησης
Η Περιφέρεια Αττικής προτείνει τη θεσμοθέτηση της δυνατότητας για τις υπηρεσίες Μεταφορών και Επικοινωνιών των Περιφερειών να χορηγούν στους επιτυχόντες των εξετάσεων για άδεια οδήγησης ή στους ενδιαφερόμενους να ανανεώσουν την άδεια οδήγησης που κατέχουν, βεβαίωση ότι ουσιαστικά είναι κάτοχοι άδειας οδήγησης για τη συγκεκριμένη κατηγορία οχήματος και εκκρεμεί η τυπική διαδικασία χορήγησής της.
Η παρέμβαση έχει ως στόχο τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες και την άμεση εξυπηρέτησή τους, καθώς με τον τρόπο αυτό, θα αποφευχθεί η άσκοπη ταλαιπωρία των ενδιαφερομένων που καταφεύγουν καθημερινά στις υπηρεσίες και ζητούν την επίσπευση της συγκεκριμένης διαδικασίας.
Ειδικότερα, θα υπάρξουν πολλαπλά θετικά αποτελέσματα, όπως:
• η δυνατότητα των πολιτών να έχουν άμεσα την επιβεβαίωση ότι είναι κάτοχοι της απαραίτητης, ανά κατηγορία, άδειας οδήγησης, δυνατότητα ιδιαίτερα χρήσιμη και αναγκαία, ειδικά στους επαγγελματίες οδηγούς,
• η μείωση του απαιτούμενου χρόνου για την έκδοση της άδειας οδήγησης από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Η παρέμβαση αυτή κρίθηκε αναγκαία λόγω των καθυστερήσεων που διαπιστώνονται στη χορήγηση των αδειών οδήγησης, κυρίως εξαιτίας της προσθήκης νέων διαδικασιών, όπως:
• της δυνατότητας ανανέωσης των αδειών οδήγησης σε υπερήλικες,
• της μεταφοράς της αρμοδιότητας έκδοσης των αδειών οδήγησης δικύκλων μέχρι 50 cc (ΑΜ κατηγορία) από τις υπηρεσίες Τροχαίας στις υπηρεσίες Μεταφορών και Επικοινωνιών,
• της μη αποδοχής έως σήμερα της πρότασης της Περιφέρειας Αττικής για ενοποίηση των πολλαπλών e-παραβόλων σε ένα και τις συνεπαγόμενες διαδικασίες ελέγχου-δέσμευσής τους,
• της διαδικασίας RESPER, της αναζήτησης δηλαδή εάν ο ενδιαφερόμενος είναι κάτοχος άλλης ευρωπαϊκής άδειας οδήγησης.
 Άρση παρακράτησης κυριότητας
Η Περιφέρεια Αττικής προτείνει την αυτοδίκαιη άρση της παρακράτησης που επιβάλλεται κατά την αγορά οχημάτων, με την παρέλευση πενταετίας από την έκδοση της άδειας κυκλοφορίας. Προκειμένου δε να διασφαλιστούν τα δικαιώματα του πωλητή, προτείνει να μπορεί με δήλωσή του προς την υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών, να διατηρεί την παρακράτηση για συγκεκριμένο επιπλέον χρονικό διάστημα.
Με τη συγκεκριμένη παρέμβαση θα ωφεληθούν οι πολίτες οι οποίοι, κατά την αγορά οχήματος, δεν έχουν τη δυνατότητα να καταβάλουν το σύνολο του συμφωνηθέντος ποσού και καταφεύγουν σε διαδικασία δανεισμού. Στις περιπτώσεις αυτές ο πωλητής παρακρατεί την κυριότητα του οχήματος μέχρι την εξόφληση και στην άδεια κυκλοφορίας αναγράφεται σχετική δεσμευτική παρατήρηση «παρακράτηση κυριότητας». Για τα οχήματα δε αυτά και πριν αρθεί αυτή η δέσμευση δεν επιτρέπεται η μεταβίβαση ή η οριστική διαγραφή τους.
Στόχος είναι η δραστική μείωση του όγκου των άρσεων παρακράτησης και των υφιστάμενων διοικητικών βαρών για τις υπηρεσίες και τους πολίτες, δεδομένου ότι οι περισσότερες περιπτώσεις αναφέρονται σε παλαιά οχήματα, με προβλήματα αναζήτησης φακέλων, πολύωρης απασχόλησης του προσωπικού και ταλαιπωρίας του πολίτη για αναζήτηση των απαιτούμενων δικαιολογητικών.
Η Περιφέρεια Αττικής προκειμένου να διευκολυνθεί η επιτάχυνση της συγκεκριμένης διαδικασίας απέστειλε προς το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και σχετικό σχέδιο διάταξης.

Share This