Ανάπλαση οικοδομικού τετραγώνου στη Νέα Ιωνία και κατασκευή υπόγειου σταθμού αυτοκινήτων

Στην ανάπλαση ενός αναξιοποίητου επί δεκαετίες χώρου στη Νέα Ιωνία, προχωρά η Περιφέρεια Αττικής. Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε η ανάπλαση του οικοδομικού τετραγώνου 150 και η μετατροπή του σε καλαίσθητη πλατεία, με υπόγειους χώρους στάθμευσης και με έμφαση σε χώρους πρασίνου και μονοπάτια περιπάτου. Για τον σκοπό αυτό η Περιφέρεια Αττικής και ο Δήμος Νέας Ιωνίας υπέγραψαν σήμερα σχετική Προγραμματική Σύμβαση για την ανάπλαση του οικοδομικού τετραγώνου 150 και την κατασκευή υπόγειου σταθμού αυτοκινήτων. Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 11.500.000 ευρώ με ΦΠΑ, χρηματοδοτείται από ίδιους πόρους της Περιφέρειας.

«Δίνουμε λύσεις σε χρόνια προβλήματα και δομικές δυσλειτουργίες των δήμων της Αττικής. Η περίπτωση του συγκεκριμένου χώρου στη Νέα Ιωνία είναι ενδεικτική της αντίληψής μας για σύγχρονες, λειτουργικές πόλεις, για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών και παράλληλα τη στήριξη της τοπικής εμπορικής δραστηριότητας», δήλωσε ερωτηθείσα σχετικά, η Περιφερειάρχης Ρένα Δούρου.

Ειδικότερα, η παρέμβαση περιλαμβάνει την κατασκευή πλατείας επιφάνειας περίπου 5.500 τ.μ. καθώς και τριώροφου υπόγειου χώρου στάθμευσης συνολικής ωφέλιμης επιφάνειας 10.546 τ.μ., με δυναμικότητα 350 θέσεων στάθμευσης. Πρόκειται για έργο που αναμένεται να έχει πολλαπλά οφέλη συμβάλλοντας στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, την τόνωση της επισκεψιμότητας της περιοχής παρέμβασης, τη διευθέτηση της άναρχης στάθμευσης καθώς και στην εξυπηρέτηση των επιβατών του σταθμού ΗΣΑΠ.

Η πλατεία που θα κατασκευαστεί θα είναι ελεύθερη κτιριακών εγκαταστάσεων, με διευρυμένες περιοχές πρασίνου, σκιερές καθιστικές περιοχές και μονοπάτια περιπάτου. Με την παρέμβαση θα αναδειχθεί η διατηρητέα καμινάδα που δεσπόζει στο μέσο σχεδόν του χώρου της πλατείας, μνημείο της βιομηχανικής κληρονομιάς της πόλης.

Ο σταθμός των αυτοκινήτων εκτός από τους επισκέπτες της πλατείας θα εξυπηρετεί τους επιβάτες του σταθμού ΗΣΑΠ (στάση Νέας Ιωνίας) που βρίσκεται σε απόσταση 100 περίπου μέτρων από τον σταθμό, καθώς και τους επισκέπτες του εμπορικού κέντρου της πόλης, το οποίο σχεδόν ξεκινά από την είσοδο του σταθμού. Οι διαστάσεις των θέσεων στάθμευσης είναι προσαρμοσμένες στις σύγχρονες διαστάσεις των οχημάτων, ενώ συμπεριλαμβάνονται θέσεις για άτομα με αναπηρία.

Το έργο θα υλοποιηθεί στο οικοδομικό τετράγωνο 150, στη συμβολή των οδών Γυμνασίου, Π. Ιωακείμ, Σολωμού ενώ συνορεύει με οικόπεδα κτιρίων πολιτισμού και κοινής ωφέλειας (Δημοτικό Σχολείο, Μουσείο, ΚΕΠ) καθώς και με ένα αρκετά ανεπτυγμένο δίκτυο ήδη διαμορφωμένων πεζοδρόμων και πλατειών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *