fbpx

Ρ. Δούρου: «Επιβάλλεται επαγγελματισμός, συστηματικός σχεδιασμός και πάνω από όλα πρόληψη»
«Σήμερα, περισσότερο ίσως από ποτέ άλλοτε, επιβάλλεται η αντιμετώπιση χρόνιων προβλημάτων και κενών που αφορούν τόσο την έλλειψη μέσων όσο και το θεσμικό πλαίσιο υγείας και ασφαλείας, βάσει του οποίου επιχειρούν οι πυροσβεστικές δυνάμεις». «Κενών του επιχειρησιακού σχεδιασμού της αντιπυρικής περιόδου, που αφορούν ελλείψεις υποδομών, οχημάτων, αεροσκαφών, ελικοπτέρων ακόμη και μέσων ατομικής προστασίας». Αυτά επισήμανε μεταξύ άλλων η Περιφερειάρχης, Ρένα Δούρου κατά την παρέμβασή της, σήμερα, στην ημερίδα με τίτλο «Πολιτική Προστασία στις Ευρωπαϊκές Πρωτεύουσες» που διοργάνωσαν η Ένωση Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος και η Περιφέρεια Αττικής στο πλαίσιο του τακτικού συνεδρίου της Ομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Ενώσεων Αξιωματικών της Πυροσβεστικής (F.E.U.), που φιλοξενεί η Αττική.
Πρόκειται για πρωτοβουλία με στόχο την ανταλλαγή εμπειριών και καλών πρακτικών σε σχέση με τα τεκταινόμενα στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση καταστροφικών φαινομένων. «Φαινομένων που ειδικά στη σημερινή εποχή, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, κάνουν την εμφάνισή τους με εξαιρετικά απειλητικό τρόπο», υπογράμμισε η Περιφερειάρχης, τονίζοντας ότι «η αντιμετώπιση αυτών των δεδομένων επιβάλλει επαγγελματισμό, συστηματικό σχεδιασμό, και πάνω από όλα πρόληψη».
Ακολουθούν σημεία από την παρέμβαση της Περιφερειάρχη:
• Πλέον, είκοσι χρόνια από τότε που οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής ανέλαβαν την ευθύνη της δασοπυρόσβεσης, επιβάλλεται ένα νέο μοντέλο δασοπυρόσβεσης -δασοπροστασίας.
• Στο πλαίσιο του δημόσιου διαλόγου για το μοντέλο αυτό, η Περιφέρεια Αττικής δηλώνει παρούσα. Συνδράμουμε στην πρώτη γραμμή όπου χρειάζεται, σύμφωνα με το ισχύον νομικό πλαίσιο, τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής και προμηθεύοντάς την παράλληλα με 35 πυροσβεστικά οχήματα διαφόρων τύπων κόστους 5 εκατομμυρίων ευρώ.
• Υλοποιούμε τις προβλεπόμενες υποχρεώσεις, σε ό,τι αφορά στην πρόληψη, ετοιμότητα, αντιμετώπιση και αποκατάσταση συνεπειών και ζημιών από δασικές πυρκαγιές.
• Παράλληλα έχουμε εγκαίρως καταθέσει, στο πλαίσιο του δημοσίου διαλόγου για τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις του καλλικρατικού και του συνταγματικού πλαισίου, συγκεκριμένες προτάσεις για να μπει τέλος στις αλληλοεπικαλύψεις αρμοδιοτήτων ανά δράση και ρόλων μεταξύ των εμπλεκόμενων δημόσιων φορέων, είτε πρόκειται για την κεντρική διοίκηση είτε για τους ΟΤΑ:
-τη θεσμική αποσαφήνιση του ρόλου και των αρμοδιοτήτων του κάθε εμπλεκόμενου φορέα ως προς την απόφαση και υλοποίηση της προληπτικής απαγόρευσης κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής πολιτών σε δρυμούς, δάση και «ευπαθείς περιοχές»,
-τη λειτουργία του Συντονιστικού Μητροπολιτικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας,
-τον μηδενισμό ή μείωση των τελών κυκλοφορίας των πυροσβεστικών οχημάτων που χρησιμοποιούνται σε περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών,
-την ενεργοποίηση της νομοθετικής πρόβλεψης για χρηματοδότηση κατά την αντιπυρική περίοδο και των Περιφερειών,
-την ίδρυση και λειτουργία της Εθνικής Σχολής Πολιτικής Προστασίας για την εκπαίδευση των εθελοντών και στελεχών Πολιτικής Προστασίας,
-την ενίσχυση των εθελοντικών οργανώσεων πολιτικής προστασίας, που είναι ενταγμένες στο σχετικό μητρώο της ΓΓΠΠ.
• Οφείλουμε άμεσα να αναλάβουμε πρωτοβουλίες. Και αυτός είναι κοινός αγώνας. Είναι ένα διπλό στοίχημα. Που δεν αφορά αποκλειστικά το περιβάλλον αλλά αγγίζει τη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης. Για τον λόγο αυτό δεν έχουμε την πολυτέλεια της αποτυχίας.

Share This