fbpx

Ρ. Δούρου: «Εμείς το status quo του παρελθόντος το ξεθεμελιώνουμε, όχι με λόγια και αναθέματα, αλλά με έργα»
«Σε μια περίοδο fake news και συνειδητής διασποράς ψευδών ειδήσεων που διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα, εξυπηρετώντας, είτε προσωπικές στρατηγικές είτε μικροκομματικές λογικές –σίγουρα όχι την Αυτοδιοίκηση και την πολιτική–, η επικοινωνία με τους πολίτες αποτελεί καθήκον και υποχρέωση», τόνισε η Περιφερειάρχης, Ρένα Δούρου κατά τον απολογισμό έργου των τριών ετών διοίκησης της Περιφερειακής Αρχής Αττικής, που πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης την Τρίτη, 24 Οκτωβρίου.
Η ίδια επισήμανε ότι πρόκειται για μια εκδήλωση μακριά από επετειακές λογικές, που εντάσσεται σε μια λογική παρουσίασης έργου και λογοδοσίας. «Μια διαδικασία που ξεκίνησε από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε την ευθύνη της διοίκησης της Περιφέρειας, χωρίς επικοινωνιακά τεχνάσματα, μακριά από τις λογικές της τηλεθέασης και της διαμεσολάβησης των τηλεοπτικών πλατό, στη βάση της ουσίας και της άμεσης επικοινωνίας με τους πολίτες», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Η Περιφερειάρχης αναφέρθηκε και στην ανάγκη νέας σχέσης των πολιτών με την πολιτική ως «νέα βάση για ένα νέο υπόδειγμα δημόσιας διοίκησης». Πρόκειται για μία «αμφίδρομη σχέση, όπου οι αιρετοί αναλαμβάνουν την ευθύνη να ηγηθούν, να πάρουν θέση, να προτείνουν στους πολίτες».
Ακολουθούν σημεία από την παρέμβαση της Περιφερειάρχη:
• Η άσκηση πολιτικής είναι συλλογική υπόθεση, επιμερισμού των ευθυνών μεταξύ πολιτών και αιρετών. Αυτή είναι η αφετηρία για μία νέα σχέση πολίτη – πολιτικής, μια νέα βάση ενός νέου υποδείγματος Δημόσιας Διοίκησης. Ενός υποδείγματος που δεν αλλάζει ως δια μαγείας, με εξαγγελίες, δεν επιβάλλεται. Οικοδομείται σε στέρεες βάσεις, με πολίτες – όχι απλά αιτούντες – αλλά ενεργούς εταίρους.
• Από την αρχή της Διοίκησής μας δίνουμε συστηματικά έναν διμέτωπο αγώνα. Τον αγώνα αλλαγής του υποδείγματος άσκησης διοίκησης και ταυτόχρονα τον αγώνα αντιμετώπισης των αναγκών των τοπικών κοινωνιών.
• Πρόκειται για μια προσπάθεια διαρκείας την οποία θα συνεχίσουμε. Συγκεκριμένα, η αλλαγή του υποδείγματος Διοίκησης αφορά στην αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας, η οποία συχνά είναι το άλλοθι της διαφθοράς.
• Από την άλλη η αντιμετώπιση των αναγκών των τοπικών κοινωνιών έχει να κάνει, σε συνεργασία με τους Δήμους και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, με 14 μνημόνια συνεργασίας με φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, για έργα υψηλής προστιθέμενης αξίας, όπως τα 73 εκατομμύρια για την ανάπλαση του Φαληρικού όρμου ή τα 32.5 εκατομμύρια για τον υποθαλάσσιο αγωγό της Αίγινας.
• Έργα που δείχνουν παράλληλα το τι πρέπει να γίνει άμεσα προκειμένου η Περιφέρεια Αττικής, να αποκτήσει εκείνα τα χαρακτηριστικά που θα την καταστήσουν πραγματικά μητροπολιτικό κέντρο οικονομικής ανάπτυξης με όρους κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης.
• Η σημερινή Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής αποτελεί πρότυπο που υπερβαίνει τα αυτοδιοικητικά όρια χάρη στη διπλή της ιδιαιτερότητα: Από τη μια, ενεργούμε μαζί άνθρωποι με διαφορετικές πολιτικές καταβολές, διαφορετικών γενιών και αντιλήψεων. Από την άλλη, έχουμε επιλέξει να απορρίψουμε την ταμπέλα της δήθεν «ανεξάρτητης αυτοδιοικητικής παράταξης».
• Έχουμε συγκεκριμένο πολιτικό πρόσημο: είμαστε φανατικά και αδιαπραγμάτευτα υπέρ της άσκησης αποτελεσματικής, χρηστής διοίκησης, κόντρα στα μικρά και μεγάλα συμφέροντα που κερδίζουν από την απραξία.
• Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο εντάσσεται μια διεκδικητική Περιφέρεια, χωρίς τις «δουλείες» που επιβάλλει μια ξεπερασμένη αντίληψη που θέλει την Αυτοδιοίκηση απλό ιμάντα μεταβίβασης εντολών της κεντρικής εξουσίας. Αυτή είναι η δική μας κόκκινη γραμμή.
• Εμείς το status quo του παρελθόντος το ξεθεμελιώνουμε, όχι με λόγια και αναθέματα, αλλά με έργα. Έργα με πρόγραμμα, με σχέδιο, που θα συνεχίσουμε και τα δύο επόμενα χρόνια.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, όλοι οι χωρικοί Αντιπεριφερειάρχες της Περιφέρειας Αττικής, με σύντομες ομιλίες τους, περιέγραψαν τους βασικούς άξονες του έργου που έχει γίνει μέχρι σήμερα και σκιαγράφησαν τα επόμενα βήματα.
Παράλληλα προβλήθηκε σχετικό βίντεο για το έργο των τριών ετών (link εδώ).
Απόσπασμα από την ομιλία της Περιφερειάρχη Αττικής, εδώ.

Share This