fbpx

Ρ. Δούρου: «Στοίχημα υψηλής προστιθέμενης οικονομικής και αναπτυξιακής αξίας ο τομέας της γαλάζιας οικονομίας»
Στην «πολύπλευρη σημασία και θέση του Πειραιά στη σύγχρονη ιστορία του τόπου» αναφέρθηκε μεταξύ άλλων η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου κατά τη σημερινή παρουσίαση του προγράμματος των εκτελούμενων έργων στην Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων των ΠΕ Πειραιά και Νήσων στον Πειραιά.
Η Περιφερειάρχης, με αφορμή τη σημερινή επέτειο αποκατάστασης της Δημοκρατίας, υπογράμμισε τη βαθιά δημοκρατική παράδοση του Πειραιά, παραπέμποντας σε ένα χρονογράφημα του Κώστα Βάρναλη, με τίτλο «Οι ασχήμιες του Πειραιώς», μέσα από το οποίο ο κορυφαίος συγγραφέας «θυμίζει στις 15 Ιανουαρίου του 1958, τις αντιδράσεις ακροδεξιών εγκάθετων σε μια εκδήλωση που έγινε στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, για την ύφεση και την ειρήνη, αφιερωμένη στη μνήμη των νεκρών του βομβαρδισμού του 1944. Σε ένα εμβληματικό κτίριο του Πειραιά, για ένα κορυφαίο θέμα, όπως αυτό της Ειρήνης, στη μνήμη του καταστροφικού βομβαρδισμού – σε λίγες γραμμές βρίσκουμε συγκεντρωμένα όλα τα χαρακτηριστικά του δημοκρατικού Πειραιά, αυτού ακριβώς που ενόχλησε – και που συνεχίζει να ενοχλεί – τους ακροδεξιούς». «Και αυτή είναι μια κρίσιμη διαπίστωση ειδικά τη σημερινή ημέρα» παρατήρησε η Περιφερειάρχης, προσθέτοντας ότι πρόκειται για μια «επέτειο που μας θυμίζει τη διαρκή ανάγκη εγρήγορσης απέναντι σε εγκάθετους και υποστηρικτές της μαυρίλας του παρελθόντος».
Η ίδια παρατήρησε ότι δίπλα στον Πειραιά «της οικονομικής ανάπτυξης και της γεωστρατηγικής σημασίας» υφίσταται και ο Πειραιάς της «ιστορικής μνήμης και των βαθιών δημοκρατικών παραδόσεων». «Ο Πειραιάς της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας αλλά και της καλλιτεχνικής δημιουργίας. Ο Πειραιάς του Δημοτικού Θεάτρου που επάξια συνεχίζει μια μακρά ποιοτική παράδοση. Ο Πειραιάς του σημαντικότερου λιμανιού της χώρας, ο Πειραιάς των ρεμπέτικων, ο Πειραιάς των πολιτιστικών και πολιτισμικών διαδρομών, ο Πειραιάς της Μελίνας και του Τσαρούχη, του Χατζιδάκι και του Ζιλ Ντασέν». «Μα, πάνω από όλα ο Πειραιάς είναι οι άνθρωποί του. Αυτοί που αποτελούσαν και συνεχίζουν να αποτελούν το πολυτιμότερο κεφάλαιό του. Που κάνουν τη διαφορά. Είναι ακριβώς εκείνοι που υλοποιούν σήμερα τα έργα, για τους πολίτες, την πόλη, την τοπική οικονομία, την εθνική υπόθεση της παραγωγικής ανασυγκρότησης».
Η Περιφερειάρχης επισήμανε ότι η ευρύτερη περιοχή του Πειραιά, είναι «κομβικής σημασίας, όχι μόνο για την Αττική αλλά για την Ελλάδα». Όπως υπογράμμισε, ο Πειραιάς «αποτελεί την πύλη εισόδου στα Βαλκάνια, την Ευρώπη για αυτό και πρέπει να διατηρήσει και να διευρύνει τον κυρίαρχο ρόλο του ως λιμάνι υποδοχής, στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου».
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, τη χαρτογράφηση των έργων έκανε λεπτομερώς ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης. Στην εκδήλωση μετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων, Παναγιώτης Χατζηπέρος και οι Δήμαρχοι: Πειραιά Γιάννης Μώραλης, Κερατσινίου – Δραπετσώνας Χρήστος Βρεττάκος, Κορυδαλλού Σταύρος Κασιμάτης και Νίκαιας – Αγ. Ιωάννη Ρέντη Γιώργος Ιωακειμίδης. Παρευρέθηκαν οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Θεόδωρος Αγγελόπουλος, Ειρήνη Μεταξά, Γιώργος Αλεβιζόπουλος και Γιάννης Μοίρας.
Ακολουθούν βασικά σημεία από την παρέμβαση της Περιφερειάρχη Αττικής:
• Για τον σκοπό αυτό, όπως και για την ευρύτερη ανάπτυξη όλων των Δήμων της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά, προωθούμε, στηρίζουμε σειρά έργων – υποδομής, αναπτυξιακών, με κοινωνική στόχευση – προκειμένου να διασφαλίσουμε μια συνολική ανάπτυξη όλης της περιοχής. Γιατί η ανάπτυξη είναι ένα συλλογικό στοίχημα, που κερδίζεται μέσα από τις αποτελεσματικές συνέργειες Δήμων και Περιφέρειας, στο πλαίσιο των σχέσεων ισότητας και αλληλεγγύης.
• Προσωπικά, επειδή το θεωρώ έργο πνοής, που ξεχωρίζει, γιατί προσδίδει όχι μόνο στον Πειραιά ή στην Αττική αλλά ευρύτερα στον τόπο, μια ξεχωριστή δυναμική, θέλω να αναφερθώ στο Κέντρο Επιχειρηματικής Καινοτομίας για τη Γαλάζια Ανάπτυξη, προϋπολογισμού 1.8 εκατομμυρίου. Το Κέντρο αυτό που βρίσκεται στα σκαριά από την Περιφέρεια και τον Δήμο Πειραιά, αποκρυσταλλώνει βασικά χαρακτηριστικά ενός κρίσιμου διακυβεύματος που αφορά στα στοιχήματα της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης του 21ου αιώνα.
• Στόχος του είναι η στήριξη νέων επιχειρηματιών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων για την εκκόλαψη νέων καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών στον τομέα της γαλάζιας οικονομίας. Στον τομέα δηλαδή που είναι ταυτισμένος με τον Πειραιά. Έναν τομέα που συνιστά κοινό στοίχημα – στοίχημα υψηλής προστιθέμενης οικονομικής και αναπτυξιακής αξίας.

Share This