fbpx

Το ρόλο της διαπεριφερειακής συνεργασίας ως μοχλού βιώσιμης ανάπτυξης και παραγωγικής ανασυγκρότησης του τόπου, περιγράφει σε άρθρο της στην εφημερίδα Kontra News της Κυριακής, η Περιφερειάρχης, με αφορμή την επικείμενη επίσκεψη στην Κεφαλονιά για την υλοποίηση της δωρεάς των 5 εκατομμυρίων ευρώ για τις ζημιές που προκάλεσε ο καταστροφικός σεισμός του 2014.
Βασικά σημεία του άρθρου:
• Η υπόσχεση οικονομικής ενίσχυσης 5 εκατομμυρίων ευρώ, στη σεισμόπληκτη Κεφαλονιά «θα παρέμενε ακόμη στα χαρτιά αν η σημερινή Διοίκηση της Περιφέρειας δεν είχε προχωρήσει στις απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις που ήσαν η προϋπόθεση για να μεταφραστεί η σχετική απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, σε έμπρακτη αλληλεγγύη».
• Η ενίσχυση με 5 εκατομμύρια ευρώ της Κεφαλονιάς, όπως και εκείνη με 2.8 εκατομμύρια της Μυτιλήνης, εντάσσονται σε μια ευρύτερη στρατηγική διαπεριφερειακής συνεργασίας που εδράζεται σε τρεις πυλώνες: της αλληλεγγύης, της αμοιβαιότητας, της συνεργασίας.
• Το κοινωνικό πρόσημο, η σύνδεση δηλαδή της ανάπτυξης με τα προτάγματα της κοινωνικής αλληλεγγύης και της καινοτόμου επιχειρηματικότητας είναι η sine qua non προϋπόθεση για να υπερβεί ο τόπος τα σημερινά, οικονομικά, αδιέξοδα, και να εισέλθει στη φάση της οικονομικής ανάταξης.
• Ο ρόλος των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών μπορεί να αποδειχθεί κρίσιμος και καταλυτικός, χάρη στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους, ως βαθμίδων διοίκησης που βρίσκονται κοντύτερα στον πολίτη και τα προβλήματά του – είναι σε θέση να τα αφουγκραστούν καλύτερα και να συμβάλλουν στην επίλυσή τους. Ειδικά μάλιστα σήμερα που, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το ζητούμενο είναι η αποτελεσματικότητα της πολιτικής και όχι τα εύκολα λόγια του αέρα προς εντυπωσιασμό.
• Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η επίσκεψη της αντιπροσωπείας της Περιφέρειας Αττικής στην Κεφαλονιά, η οποία επισφραγίζει την υλοποίηση, όχι πλέον απλά μιας… υπόσχεσης, αλλά ενός χρέους. Χρέους αλληλεγγύης αλλά και χρέους ευθύνης. Απέναντι στους Κεφαλονίτες αλλά και απέναντι σε όλους τους πολίτες.

Share This