fbpx

Στην επιτακτική ανάγκη μεταρρύθμισης του καλλικρατικού πλαισίου για να επιτελεί αποτελεσματικότερα η Τοπική Αυτοδιοίκηση τον κοινωνικό και οικονομικό της ρόλο, αναφέρθηκε, με αφορμή την πρόσφατη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για τη στήριξη του συστήματος Δημόσιας Υγείας, σε συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου. «Οι τοπικές και περιφερειακές αρχές, οι βαθμίδες της διοίκησης που βρίσκονται δηλαδή κοντύτερα στα προβλήματα των πολιτών, τα γνωρίζουν καλύτερα και μπορούν να παρέμβουν αποτελεσματικότερα, πρέπει να αποκτήσουν και τα μέσα να εκπληρώσουν την αποστολή τους». «Χρειαζόμαστε δηλαδή τα κατάλληλα εργαλεία, για να αποφύγουμε γραφειοκρατίες, αλληλοεπικάλυψη αρμοδιοτήτων, να υπάρχει σαφής εικόνα του τι κάνει η Περιφέρεια, τι ο Δήμος, τι το Υπουργείο. Αυτές τις ασάφειες τις υφίστανται σε βάρος τους καθημερινά οι πολίτες». «Οι μεταρρυθμίσεις αυτές δεν έχουν να κάνουν με τη διαπραγμάτευση – αντιθέτως μπορούν να είναι και πλεονεκτήματα απέναντι στους θεσμούς καθώς δεν έχουν δημοσιονομικό κόστος και κινούνται στην κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού των δημοσίων δομών».
Η Περιφερειάρχης αναφέρθηκε επίσης συνοπτικά στο μέχρι σήμερα κοινωνικό έργο και τα έργα υποδομής της Περιφέρειας. «Είμαστε όντως στα μέσα της θητείας μας και πιστεύουμε ότι έχουμε κάνει, χωρίς τυμπανοκρουσίες, πολύ δουλειά στον κοινωνικό τομέα και όχι μόνο σε αυτόν». «Σε τροχιά υλοποίησης έχουν εισέλθει σοβαρά έργα που αλλάζουν την όψη της Αττικής, βάζουν τις βάσεις κρίσιμων υποδομών που λείπουν από την Περιφέρεια, δημιουργούν θέσεις εργασίας, και συμβάλλουν στη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη».
Η ίδια περιγράφει το «νέο μοντέλο βιώσιμης επιχειρηματικότητας» που προωθεί η Αττική μέσω ενός «νέου επιχειρείν». «Επιχειρούμε να αλλάξουμε το πρότυπο του επιχειρείν μέσα από την αλλαγή των νοοτροπιών και την υπέρβαση χρόνιων παθογενειών στη λειτουργία του κράτους». «Αυτοί που σήμερα κουνούν επικριτικά το δάκτυλο για τη μη προσέλκυση επενδύσεων, φέρουν τεράστιες ευθύνες για την απουσία σταθερού επενδυτικού περιβάλλοντος, για την ανυπαρξία σταθερού φορολογικού πλαισίου, για τη δυσλειτουργία του Δημοσίου, για δομικές ελλείψεις».
«Προλαβαίνω την ερώτησή σας: ‘όλα είναι λοιπόν τέλεια στην Περιφέρεια Αττικής;’ Όχι, για αυτό και δίνουμε καθημερινά μικρές και μεγάλες μάχες που δεν στέφονται πάντα με επιτυχία, όπως για παράδειγμα με το Πεδίο του Άρεως. Παρεμβαίνουμε στο πάρκο εδώ και 2,5 χρόνια σε πολλά επίπεδα αλλά ας μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για θέμα που δεν είναι αποκλειστικά αρμοδιότητα της Περιφέρειας».
«Τα προβλήματα όμως, ειδικά σε ό,τι αφορά την ασφάλεια, παραμένουν και υπονομεύουν de facto τις προσπάθειες που κάνουμε για την αναβάθμιση του Πάρκου, μέσα από τη συντήρηση υποδομών του, όπως οι παιδικές χαρές και τον ανακατασκευή κτιρίων όπως το κτίριο Οικονομίδη. Σας λέω δε ότι θα θέσουμε δημόσια, στο άμεσο μέλλον, όλες τις πτυχές των προβλημάτων του Πεδίου του Άρεως. Γιατί είναι θέμα πολυπαραγοντικό που επιβάλλει συνέργειες των δημόσιων φορέων για αποτελεσματικές παρεμβάσεις, που δεν θα μένουν στα χαρτιά».
Η Περιφερειάρχης, με αφορμή την πρόσφατη επίθεση κατά του πρώην πρωθυπουργού Λ. Παπαδήμου, αφού παρατηρήσει ότι «τα γεγονότα δεν δημιουργήθηκαν μέσα σε δύο εβδομάδες ή δύο χρόνια», προσθέτει: «η κρίση Δημοκρατίας, που βιώνουμε και η οποία επικάθεται στην ανάπτυξη του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, δεν αποτελεί γραμμική συνέπεια της οικονομικής κρίσης και της κρίσης χρέους, είναι αποτέλεσμα λάθος πολιτικών που εφαρμόστηκαν τις τελευταίες δεκαετίες». Η ίδια αναφέρεται στις ευθύνες των κυβερνήσεων των τελευταίων δεκαετιών: «Αδιαφόρησαν για τη δημιουργία σοβαρής συνεκτικής μεταναστευτικής / προσφυγικής πολιτικής, ενώ οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή μας προανήγγειλαν τη διόγκωση των μεταναστευτικών / προσφυγικών ροών. Παράλληλα δεν έδωσαν βάρος στην παιδεία, στη γνώση της σύγχρονης ιστορίας του τόπου, των αγώνων του κατά του φασισμού».
«Εμείς οφείλουμε, με γνώση της Ιστορίας, με αίσθηση ευθύνης, παρεμβαίνοντας με τόλμη στο σήμερα, να κάνουμε την αντίστροφη πορεία: να ανατάξουμε το σύστημα αξιών με έμφαση στην κοινωνική συνοχή, την αλληλεγγύη και τη δικαιοσύνη».
Τέλος, η Περιφερειάρχης Ρένα Δούρου ανακοίνωσε δύο σημαντικές εκδηλώσεις που οργανώνει η Περιφέρεια Αττικής:
Τη Διημερίδα, στις 7 και 8 Ιουνίου για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας, με τη στήριξη της Προέδρου του Κογκρέσου των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης. Και Ημερίδα σχετικά με την καινοτόμο επιχειρηματικότητα, με τον τίτλο η «Αττική Επιχειρεί» στις 16 Ιουνίου.
Ολόκληρη η συνέντευξη της Περιφερειάρχη Ρένας Δούρου στη δημοσιογράφο του ΑΠΕ-ΜΠΕ, Κατερίνα Ρουμελιώτη, εδώ.

Share This