fbpx

Η Περιφέρεια Αττικής είναι ο πρώτος φορέας του ελληνικού δημοσίου που προκρίνει τη διενέργεια κρίσεων για την επιλογή Προϊσταμένων με βάση το ισχύον κανονιστικό πλαίσιο (ν.4369/2016), το οποίο μέχρι τώρα δεν έχει εφαρμοστεί, ενώ παράλληλα αποτελεί τον μοναδικό φορέα που έχει καταρτίσει Περιγράμματα Θέσεων Ευθύνης.
Η διαδικασία διενέργειας κρίσεων για την επιλογή Προϊσταμένων, εντάσσεται στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού και της αποπολιτικοποίησης της ελληνικής δημόσιας διοίκησης, με απώτερο στόχο την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών στον Έλληνα πολίτη. Πρόκειται για τις ελάχιστες αναγκαίες αλλαγές που δεν επιβαρύνουν τον Έλληνα φορολογούμενο.
Συγκεκριμένα, πρόκειται για την επιλογή προϊσταμένων μέσα από ένα σύστημα πολλαπλών κριτηρίων που αποσκοπεί στην επιλογή και τοποθέτηση σε θέσεις ευθύνης στελεχών, που έχουν τόσο τα απαραίτητα τυπικά προσόντα όσο και τη σχετική κατάρτιση και εμπειρία.
Να σημειωθεί ότι η επιλογή Προϊσταμένων με την εφαρμογή των πάγιων διατάξεων του Υπαλληλικού Κώδικα, έχει να διενεργηθεί στο ελληνικό δημόσιο περισσότερα από έξι χρόνια – για όσους φορείς εφάρμοσαν τον τότε ισχύοντα νόμο – με αποτέλεσμα να επιλέγονται και να τοποθετούνται Προϊστάμενοι με αναθέσεις, που στηρίζονται στο άρθρο του Υ.Κ. περί αναπλήρωσης Προϊσταμένων, κάτι το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε αυθαιρεσίες, γεγονός το οποίο δε συνάδει με τις αρχές της διοικητικής επιστήμης και της διεθνούς διοικητικής πρακτικής.
Στο πλαίσιο αυτό, η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, έχοντας εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις του νόμου, με επιστολή της προς τον Υπουργό Εσωτερικών, Πάνο Σκουρλέτη, ζητά την άμεση έναρξη των διαδικασιών για την επιλογή Προϊσταμένων επιπέδου Γενικής Διεύθυνσης στην Περιφέρεια Αττικής.
Σε συνεργασία με την Υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγα Γεροβασίλη, η επιστολή συνοδεύτηκε από σχέδιο ΚΥΑ (Κοινής Υπουργικής Απόφασης), το οποίο συντάχθηκε σε τελική μορφή, προκειμένου να είναι έτοιμο προς υπογραφή, με αντικείμενο την Πρόσκληση – Προκήρυξη πλήρωσης θέσεων Προϊσταμένων Γενικών Διευθύνσεων στην Περιφέρεια Αττικής. Με το εν λόγω έγγραφο εκφράζεται η κοινή βούληση τόσο της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης, όσο και της Περιφέρειας Αττικής, για την επιλογή Προϊσταμένων μέσα από μία ανοικτή, διάφανη και ενιαία διαδικασία που στηρίζεται σε αντικειμενικά κριτήρια.

Share This