fbpx

12983232_940066189447490_502268203510750018_o
Με τον υφυπουργό Εσωτερικών αρμόδιο για τη μεταναστευτική πολιτική, Ντομένικο Μαντσιόνε, συναντήθηκε σήμερα στη Ρώμη, η Περιφερειάρχης, Ρένα Δούρου, στο πλαίσιο των επαφών της για την ανάδειξη του ρόλου των Περιφερειών στην αντιμετώπιση του προσφυγικού / μεταναστευτικού ζητήματος.
Η Περιφερειάρχης αφού εξέφρασε τα συλλυπητήριά της για τη νέα προσφυγική τραγωδία στα ανοικτά της Σικελίας, παρουσίασε τις δράσεις της Περιφέρειας Αττικής για το προσφυγικό / μεταναστευτικό. Η ίδια υπογράμμισε ότι σήμερα, Ιταλία και Ελλάδα “βιώνουμε τις συνέπειες της έλλειψης συνεκτικής πολιτικής της ΕΕ στο προσφυγικό / μεταναστευτικό ζήτημα, όπως είχε άλλωστε συμβεί και με τη δημοσιονομική κρίση”. “Ωστόσο η σημερινή κρίση χρέους δεν μπορεί να λειτουργεί ως άλλοθι αδράνειας για το προσφυγικό”, συνέχισε η ίδια, τονίζοντας την ανάγκη να υπάρξει ευρωπαϊκή, ολοκληρωμένη απάντηση στο θέμα, με τη συμβολή και των Περιφερειακών και Τοπικών Αρχών. Διαφορετικά, το πλήγμα στην αξιοπιστία των θεσμών της ΕΕ, που “ενεργεί πολύ λίγο και πολύ αργά”, μπορεί να είναι αναπότρεπτο. “Ήδη το κύρος της ΕΕ έχει απομειωθεί πολύ στα μάτια των νέων”, είπε η ίδια χαρακτηριστικά.
Ο υφυπουργός Μαντσιόνε, αφού τόνισε την πλήρη ταύτιση των απόψεων των δύο πλευρών στο θέμα, υπογράμμισε ότι η κοινή ευρωπαϊκή πολιτική για το μεταναστευτικό / προσφυγικό, παραμένει ζητούμενο. Ο ίδιος αναφέρθηκε επίσης, μεταξύ άλλων, και στην ανάγκη δημιουργίας των συνθηκών εκείνων που θα οδηγήσουν σε ένα “πλαίσιο διάχυτης – ευρείας αποδοχής μεταναστών”. Τέλος, ο υφυπουργός και η Περιφερειάρχης συμφώνησαν για έναν Οδικό Χάρτη συγκεκριμένων παρεμβάσεων το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.
το σχετικό βίντεο από τη συνάντηση με τον υφυπουργό εδώ
:
Νωρίτερα, η Περιφερειάρχης είχε συναντηθεί με τον ομόλογό της, Περιφερειάρχη του Λάτσιο, Νικόλα Τσινγκαρέτι και τον αντιπεριφερειάρχη, Μασιμιλιάνο Σμερίλιο, με τους οποίους συζήτησε τις δυνατότητες οικοδόμησης ενός κοινού μετώπου για την αντιμετώπιση των προσφυγικών / μεταναστευτικών ροών. Στο πλαίσιο αυτό η Περιφερειάρχης παρουσίασε την πρωτοβουλία της για αποστολή κοινής επιστολής προς τους θεσμούς της ΕΕ, σχετικά με την ανάγκη χρήσης των υφιστάμενων ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων από τις Περιφέρειες καθώς και την αντιμετώπιση του ζητήματος των ασυνόδευτων ανηλίκων. Πρόταση που αποδέχθηκε ο Περιφερειάρχης του Λάτσιο, υπογραμμίζοντας τη χρησιμότητα τέτοιου είδους κινήσεων μεταξύ των Περιφερειών.
“Το προσφυγικό είναι μια κρίσιμη πρόκληση για τα θεμελιώδη ιδεώδη της ΕΕ – αν κατορθώσουμε να αναστρέψουμε τη σημερινή πορεία, τότε μπορεί να πετύχουμε την εμβάθυνση της Δημοκρατίας στους ευρωπαϊκούς θεσμούς”, είπε χαρακτηριστικά η Περιφερειάρχης.
Το σχετικό βίντεο της συνάντησης με τον Περιφερειάρχη Λάτσιο εδώ
Τέλος, η Περιφερειάρχης αναμενόταν να συναντηθεί αργά το απόγευμα με αντιπροσωπεία της Διάσκεψης των Περιφερειών της Ιταλίας.

Share This