fbpx

theseis2009Συνέντευξη της Ρένας Δούρου στην εφημερίδα METRO, 24 Σεπτεμβρίου 2009

“Την τελευταία πενταετία, με το έργο των βουλευτών του, ο ΣΥΡΙΖΑ απέδειξε εμπράκτως ότι μπορεί να λειτουργήσει ως ασπίδα κοινωνικής προστασίας των πολιτών”, τονίζει, μιλώντας στη “metro”, η υποψηφία βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, στη Β΄Αθηνών, Ρένα Δούρου, προσθέτοντας ότι “ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί το πιο ελπιδοφόρο εγχείρημα ενότητας της Αριστεράς τα τελευταία χρόνια”. Παράλληλα, απορρίπτει το ενδέχομενο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχουν “πραγματικές προγραμματικές συγκλίσεις”

– Κυρία Δούρου γιατί οι πολίτες να επιλέξουν ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου, τη στιγμή που διακυβεύεται η αυτοδυναμία του ΠΑΣΟΚ;
– Γιατί την τελευταία 5ετία, με το έργο των βουλευτών του, ο ΣΥΡΙΖΑ ΑΠΕΔΕΙΞΕ εμπράκτως ότι μπορεί να λειτουργήσει ως ασπίδα κοινωνικής προστασίας των πολιτών. Αλλά και εκτός Βουλή, στους αγώνες στο πλευρό απολυμένων, ανέργων, φοιτητών και άλλων κοινωνικών ομάδων που κατά καιρούς βρέθηκαν στο νεοφιλελεύθερο κυβερνητικό «στόχαστρο» της Νέας Δημοκρατίας, τα προηγούμενα χρόνια, όπως συνέβη, για παράδειγμα, με τους αγώνες για το άρθρο 16, για τη δημόσια, δωρεάν παιδεία. Το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, νεφελώδες και ασαφές σε κρίσιμα σημεία, όπως, για παράδειγμα, σχετικά με ποιος θα πληρώσει την κρίση, που δεν είναι πλέον επερχόμενη, όπως φάνηκε και πρόσφατα με τη χρεοκοπία τεσσάρων ασφαλιστικών εταιριών που άφησαν στο δρόμο χιλιάδες εργαζόμενους και τις οικογένειές τους αλλά και χιλιάδες πελάτες ανασφάλιστους. Και δεν είναι μόνο αυτές οι περιπτώσεις: έχουμε τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά που είναι στην κόψη του ξυραφιού, την κατάρρευση του εφοπλιστή Αγούδημου που αφήνει αποκλεισμένα τα νησιά των άγονων γραμμών… Ένας ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ λοιπόν είναι και εφικτός και απαραίτητος! Ειδικά μάλιστα στη σημερινή συγκυρία.
– Είναι έτοιμος ή πρόθυμος ο ΣΥΡΙΖΑ για κυβερνητική συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ;
– Για εμάς το θέμα αυτό έχει να κάνει με πραγματικές προγραμματικές συγκλίσεις, κάτι που σήμερα δεν φαίνεται να ισχύει. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει εγκαίρως τις προτάσεις του στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, χωρίς να έχει λάβει ικανοποιητικές απαντήσεις. Χωρίς προγραμματικές συγκλίσεις, η εκλογή βουλευτών ή η ανάδειξη υπουργών, δεν έχει κανένα νόημα. Πόσο μάλλον που σήμερα η κρίση καλπάζει, δείχνοντας το χειρότερο πρόσωπό της – καλπάζουσα ανεργία, απολύσεις, εργαζόμενοι υπό «αίρεση», κ.ο.κ. Για την κατάσταση αυτή χρειάζονται κοινωνικά αναχώματα και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποδείξει ότι είναι και χρήσιμος και αναγκαίος.
– Ωστόσο, ο χώρος σας έχει μόλις περάσει σοβαρή εσωτερική κρίση – φθάσατε μάλιστα στα όρια της κατάρρευσης. Τι εγγυάται ότι μετά από τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα διαλυθεί;
– Ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί το πιο ελπιδοφόρο εγχείρημα ενότητας της Αριστεράς τα τελευταία χρόνια. Και όπως σας προανέφερα, χρησιμότητα και η αποτελεσματικότητά του έγινε αισθητή, εντός κι εκτός Βουλής. Όπως κάθε ζωντανός, πολύμορφος οργανισμός, πέρασε κι αυτός σοβαρή κρίση, η οποία όμως δεν οφειλόταν σε κάποια προσωπικά «καπρίτσια» αλλά ήταν το τίμημα, θα μπορούσα να πω, των δημοκρατικών διαδικασιών που ο χώρος αυτός έχει επιλέξει να εφαρμόζει στο εσωτερικό του. Να σας θυμίσω εδώ ότι σε ένα αρχηγοκεντρικό κόμμα εξουσίας όπως η Νέα Δημοκρατία, δεν έγινε καμία συζήτηση για πράγματι καταστροφικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών του Ιουνίου… Μην έχετε λοιπόν καμία αμφιβολία: όλοι εμείς δίνουμε με πάθος τη μάχη για να βγει ο ΣΥΡΙΖΑ ισχυρός από τις κάλπες στις 4 Οκτωβρίου και να δώσει το παρόν στην κρίσιμη περίοδο που ακολουθεί.

Share This