fbpx

 

Χαιρετισμό απηύθυνε η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, σε διήμερο σεμινάριο (26 & 27 Μαρτίου) που διοργανώνει η Περιφέρεια Αττικής  με θέμα: «Σχεδιασμός της τουριστικής προβολής και ανάπτυξης σε τοπικό επίπεδο».
 
Η Περιφερειάρχης στην ομιλία της τόνισε μεταξύ άλλων:

  • Η νέα διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην τουριστική ανάπτυξη της Περιφέρειας. Μια ανάπτυξη, η οποία θα στηρίζεται σε συγκεκριμένο σχεδιασμό, με εξειδικευμένα εργαλεία και με προοπτική.
  • Είναι σημαντικό ο τουρισμός να αποδειχθεί το ισχυρό χαρτί ανάπτυξης της Αττικής, με τρόπο που θα συμβάλλει στην επανεκκίνηση της οικονομίας της χώρας, αφού η Αττική αποτελεί σημαντικό τμήμα της χώρας, σημαντικό παράγοντα της εθνικής οικονομίας.
  • Στόχος της Περιφέρειας Αττικής είναι να σηματοδοτήσει μια νέα πορεία ανάπτυξης, που λαμβάνει υπόψη της τα σύγχρονα δεδομένα, όπως για παράδειγμα τη γκετοποίηση του ιστορικού κέντρου, την οικονομική κρίση, την έλλειψη ελεύθερων χώρων, και επιχειρεί να τα αντιμετωπίσει στο πλαίσιο μιας συμμετοχικής στρατηγικής, με τη συνεργασία των δήμων, των αρμόδιων φορέων του τουρισμού, των τοπικών κοινωνιών.
  • Μέσα από πρωτοβουλίες σαν τη σημερινή αλλά και άλλες πρωτοβουλίες και δράσεις, είναι βέβαιο ότι θα το κερδίσουμε το στοίχημα.

 
 
Ακολουθεί αναλυτικά ο χαιρετισμός της Περιφερειάρχη Αττικής Ρένας Δούρου:
 
Κυρίες και κύριοι,
Φίλες και φίλοι,
 
Η νέα διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην τουριστική ανάπτυξη της Περιφέρειας. Μια ανάπτυξη, η οποία θα στηρίζεται σε συγκεκριμένο σχεδιασμό, με εξειδικευμένα εργαλεία και με προοπτική, έτσι ώστε να μην μιλάμε για κάποιο «πυροτέχνημα» αλλά για ουσιαστική, στρατηγική επιλογή.
 
Μια στρατηγική επιλογή που λαμβάνει υπόψη της τη συγκεκριμένη, δύσκολη όσο και απαιτητική συγκυρία. Μια συγκυρία που επιβάλλει σαφείς επιλογές έτσι ώστε ο τουρισμός να αποδειχθεί το ισχυρό χαρτί ανάπτυξης της Αττικής, με τρόπο που θα συμβάλλει στην επανεκκίνηση της οικονομίας της χώρας. Γιατί η Αττική δεν είναι ξεκομμένη αλλά αποτελεί σημαντικό τμήμα της χώρας, σημαντικό παράγοντα της εθνικής οικονομίας.
 
Υπό αυτό το πρίσμα, το στοίχημα του τουρισμού στην Αττική λαμβάνει, πέραν του περιφερειακού, και εθνικό χαρακτήρα.
 
Πρόκειται, με άλλα λόγια, για ένα στοίχημα που η Αττική οφείλει να κερδίσει.
Οφείλει να το κερδίσει βασιζόμενη σε σκληρή και συστηματική δουλειά.
 
Μια δουλειά που ήδη έχουμε ξεκινήσει. Και το σημερινό σεμινάριο αποτελεί ήδη ένα συγκεκριμένο δείγμα γραφής.
 
Ένα δείγμα γραφής με στόχο την εξωστρέφεια και παράλληλα την καταπολέμηση των χρόνιων εκείνων παθογενειών και των συσσωρευμένων προβλημάτων που εμποδίζουν την ολιστική ανάπτυξη του τουρισμού της Αττικής.
 
Η τουριστική προβολή και ο σχεδιασμός βρίσκονται στο επίκεντρο της νέας προσέγγισης της Περιφερειακής Αρχής, έτσι ώστε το τουριστικό διακύβευμα να λάβει εκείνες τις διαστάσεις που θα του επιτρέψουν να σηματοδοτήσει μια νέα πορεία της Αττικής.
Μια πορεία μακριά από τα γνωστά στερεότυπα, με τον πεπερασμένο χαρακτήρα.
 
Μια πορεία ανάπτυξης, που λαμβάνει υπόψη της τα σύγχρονα δεδομένα, όπως για παράδειγμα τη γκετοποίηση του ιστορικού κέντρου, την οικονομική κρίση, την έλλειψη ελεύθερων χώρων, και επιχειρεί να τα αντιμετωπίσει στο πλαίσιο μιας συμμετοχικής στρατηγικής, με τη συνεργασία των δήμων, των αρμόδιων φορέων του τουρισμού, των τοπικών κοινωνιών. Εκείνων δηλαδή που με τη γνώση και την εμπειρία τους μπορούν να καταστήσουν την Αττική, με σεβασμό στο περιβάλλον και την παράδοσή της, σε παράγοντα ανάπτυξης και κινητήριο μοχλό της οικονομίας της χώρας.
 
Αυτό είναι το στοίχημα που καλούμαστε να κερδίσουμε.
 
Και είμαι βέβαιη ότι θα το κερδίσουμε μέσα από πρωτοβουλίες σαν τη σημερινή αλλά και πρωτοβουλίες και δράσεις, στις οποίες θα προχωρήσουμε στο άμεσο μέλλον.
 
Με αυτές τις σκέψεις σας εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες του σεμιναρίου

Share This