fbpx

Η Περιφέρεια Αττικής στηρίζει τη διασφάλιση της ελεύθερης πρόσβασης και χρήσης των κοινόχρηστων ακτών στο πλαίσιο μιας βιώσιμης ανάπτυξης
 
Τις εργασίες της διημερίδας με τίτλο «Οι παραλίες στους Δήμους – Πολεοδομικές, νομικές και περιβαλλοντικές παράμετροι για τη βέλτιστη αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου Σαρωνικού», την οποία διοργανώνουν η Περιφέρεια Αττικής και ο δήμος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, άνοιξε με ομιλία της η Περιφερειάρχης, Ρένα Δούρου, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να κερδηθεί το στοίχημα της προστασίας του παραλιακού μετώπου –«στοίχημα που θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό το μέλλον της Αττικής. Το μέλλον των πολιτών της».
 
Η Περιφερειάρχης τόνισε μεταξύ άλλων:

  • Η διημερίδα έχει διπλό στόχο. Αφενός την ενημέρωση των πολιτών και αφετέρου την κινητοποίηση της τοπικής κοινωνίας. Γιατί καμία τοπική κοινωνία δεν κινητοποιείται για έναν σκοπό χωρίς την ενεργοποίηση ενημερωμένων πολιτών.
  • Βρισκόμαστε σήμερα σε μια κρίσιμη καμπή. Γιατί το παράκτιο μέτωπο κινδυνεύει από τις ενέργειες της κυβέρνησης που το αντιμετωπίζει, και αυτό όπως και τόσες άλλες παρεμφερείς περιπτώσεις ανά την Ελλάδα, όχι ως προϋπόθεση για μια υγιή ανάπτυξη της χώρας προς όφελος των πολιτών και του περιβάλλοντος, αλλά ως αντικείμενο άρον – άρον εκμετάλλευσης προκειμένου να βάλει στο ταμείο της ένα ασήμαντο τίμημα.
  • Οι εξελίξεις τους τελευταίους μήνες είναι ραγδαίες, με την κυβερνητική κάλυψη και χρειάζονται από την πλευρά των δήμων και των πολιτών όχι απλά εγρήγορση. Αλλά κινητοποίηση και δράση.
  • Οφείλουμε, πολίτες, δήμοι, Περιφέρεια, να περάσουμε μπροστά. Να περάσουμε στην αντεπίθεση. Να αναλάβουμε πρωτοβουλίες.
  • Δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές. Υπάρχει μόνο αγώνας. Με επιμονή και υπομονή. Με συσπείρωση όλων εκείνων των δυνάμεων που μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Στη βάση ενός σχεδίου με ευρεία κοινωνική αποδοχή.
  • Η σημερινή μας εκδήλωση αποτελεί ακριβώς ένα πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση αυτή της συλλογικής δράσης Περιφέρειας, Δήμων, πολιτών.
  • Σε αυτό το πλαίσιο, η Περιφέρεια Αττικής αναλαμβάνει το μερίδιο της ευθύνης της. Να σταθεί στο πλευρό κάθε συγκεκριμένης πρωτοβουλίας στην κατεύθυνση της διασφάλισης της ελεύθερης πρόσβασης και χρήσης των κοινόχρηστων ακτών στο πλαίσιο μιας βιώσιμης ανάπτυξης με στόχο τη δημιουργία υγιούς απασχόλησης μέσα από μικρομεσαίες και κοινωνικές επιχειρήσεις – επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνταν πριν από πολλά χρόνια στους υπό «εκμετάλλευση» σήμερα χώρους.
  • Μακριά λοιπόν από εμάς γυαλιστερές «φούσκες», δήθεν «ανάπτυξης». Μακριά από εμάς τα αποτυχημένα μοντέλα τύπου costa del sol, της Ισπανίας.
  • Εμείς, αντιθέτως, προκρίνουμε λογικές αξιοποίησης του παραλιακού μετώπου με σεβασμό στο φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον, όπως μας επιβάλλει η παράδοση της Αττικής γης.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:
 
Φίλες και φίλοι,
Να σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας σήμερα σε αυτή τη διημερίδα.
Μια εκδήλωση που έχει διπλό στόχο.
Αφενός την ενημέρωση των πολιτών και αφετέρου την κινητοποίηση της τοπικής κοινωνίας.
Οι δύο στόχοι είναι αλληλένδετοι.
Γιατί καμία τοπική κοινωνία δεν κινητοποιείται για έναν σκοπό χωρίς την ενεργοποίηση ενημερωμένων πολιτών.
Ενημέρωση και κινητοποίηση λοιπόν.
Αυτοί είναι οι δύο άξονες γύρω από τους οποίους πρέπει να περιστραφεί το θέμα της διασφάλισης του δημόσιου χαρακτήρα και της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας του παράκτιου μετώπου.
Ενός θέματος που εντάσσεται στο ευρύτερο δικαίωμα της ελεύθερης πρόσβασης των πολιτών στις παραλίες της Αττικής.
 
Φίλες και φίλοι,
Βρισκόμαστε σήμερα σε μια κρίσιμη καμπή.
Γιατί το παράκτιο μέτωπο κινδυνεύει.
Κινδυνεύει από τις ενέργειες της κυβέρνησης που το αντιμετωπίζει, και αυτό όπως και τόσες άλλες παρεμφερείς περιπτώσεις ανά την Ελλάδα, όχι ως προϋπόθεση για μια υγιή ανάπτυξη της χώρας προς όφελος των πολιτών και του περιβάλλοντος, αλλά ως αντικείμενο άρον – άρον εκμετάλλευσης προκειμένου να βάλει στο ταμείο της ένα ασήμαντο τίμημα.
Ασήμαντο ειδικά αν λάβουμε υπόψη τι χάνεται για λίγα αργύρια.
Χάνεται η ελεύθερη πρόσβασή των πολιτών σε δημόσιο, κοινόχρηστο χώρο, η πρόσβασή τους στις ακτές,
Χάνεται το δικαίωμά τους σε μια ζωή με όρους αξιοπρέπειας
Χάνεται η δυνατότητα ανάσας των πολιτών,
το δικαίωμά τους στη βιώσιμη ανάπτυξη.
 
Οι εξελίξεις τους τελευταίους μήνες είναι ραγδαίες, με την κυβερνητική κάλυψη και χρειάζονται από την πλευρά των δήμων και των πολιτών όχι απλά εγρήγορση.
Αλλά κινητοποίηση και δράση.
Με στόχο την αποτροπή των διαγραφόμενων εξελίξεων.
Εξελίξεων που ταυτίζουν μια δήθεν ανάπτυξη με ραγδαία τσιμεντοποίηση στο όνομα της εκμετάλλευσης του φυσικού πλούτου.
Με μεθοδεύσεις σκοτεινές, αδιαφανείς, μακριά από τον κοινωνικό έλεγχο, η κυβέρνηση προωθεί, κι εδώ, στο παραλιακό μέτωπο του Σαρωνικού, μια στρεβλή έννοια της ανάπτυξης.
Γιατί ανάπτυξη δεν σημαίνει τεράστιες εγκαταστάσεις σε βάρος του περιβάλλοντος.
Δεν σημαίνει τσιμεντοποίηση.
Δεν σημαίνει αποκλεισμό των πολιτών από τις παραλίες.
Δεν σημαίνει εύνοια σε ιδιωτικά συμφέροντα σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος.
 
Παντού, η μεθόδευση εκ μέρους της κυβέρνησης είναι η ίδια.
Η περίπτωση του παραλιακού μετώπου δεν αποτελεί εξαίρεση. Παραχωρούνται έτσι άμεσα και μεταβιβάζονται «φιλέτα» του δημοσίου, μέσω «οχημάτων» που είτε ονομάζονται ΤΑΙΠΕΔ είτε Παράκτιο Αττικό Μέτωπο ΑΕ.
Ο στόχος τους είναι επίσης δεδομένος.
Και δεν έχει να κάνει με την διασφάλιση της αξιοποίησης προς όφελος των τοπικών κοινωνιών και της χώρας αλλά με την άμεση παραχώρηση, τη μεταβίβασή τους.
Προκειμένου να εξασφαλιστεί ένα τίμημα, το οποίο θα καταλήξει στην εξόφληση των δανειστών της χώρας.
Σε ποιο σημείο αυτής της διαδικασίας βρίσκονται οι πολίτες; Πουθενά.
Σε ποιο σημείο κερδίζουν οι πολίτες; Σε κανένα.
Ακριβώς λοιπόν στο «πουθενά» και στο «κανένα» βρίσκονται τα πραγματικά αποτελέσματα των εξελίξεων που επιταχύνονται τον τελευταίο καιρό.
 
Και ακριβώς επειδή βρισκόμαστε απέναντι στην επιτάχυνση αυτών των διαδικασιών, οφείλουμε, και μάλιστα ειδικά σε τούτη την άκρως κρίσιμη πολιτικά περίοδο, όχι απλά να είμαστε σε εγρήγορση.
Όχι απλά να είμαστε ενήμεροι.
Οφείλουμε, πολίτες, δήμοι, Περιφέρεια, να περάσουμε μπροστά.
Να περάσουμε στην αντεπίθεση.
Να αναλάβουμε πρωτοβουλίες.
Γιατί σήμερα, όλοι συμφωνούμε ότι στο παραλιακό μέτωπο του Σαρωνικού, όπως και στο Ελληνικό, όπως και στις τέσσερις γωνιές της Ελλάδας, αμφισβητούνται στοιχειώδη δικαιώματα των πολιτών στην πρόσβαση σε κοινόχρηστους χώρους, εκποιείται δημόσια περιουσία.
Αρκετά λοιπόν με τις διαπιστώσεις.
Σήμερα ήλθε η ώρα της δράσης.
Και τον σκοπό αυτό υπηρετεί η σημερινή μας εκδήλωση.
Η οποία αποτελεί μια δράση με γνώση.
Μια δράση με τεκμηρίωση.
Μια δράση με σαφείς στόχους.
Μια δράση – διέξοδο στους μεθοδικούς σχεδιασμούς που απαξιώνουν τη δημόσια περιουσία και αποκλείουν τους πολίτες από το στοιχειώδες δικαίωμα πρόσβασης στις παραλίες της Αττικής.
Μια υπεύθυνη ενέργεια σήμερα για το αύριο των παιδιών μας.
 
Όμως, φίλες και φίλοι, μια τέτοιου είδους ενέργεια δεν καταλήγει σε λύση ως δια μαγείας.
Η λύση δεν πέφτει ξαφνικά, έτοιμη, από τον ουρανό.
Γιατί δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές.
Υπάρχει μόνο αγώνας. Με επιμονή και υπομονή.
Με συσπείρωση όλων εκείνων των δυνάμεων που μπορούν να κάνουν τη διαφορά.
Στη βάση ενός σχεδίου με ευρεία κοινωνική αποδοχή.
Ειδάλλως, όλα τα άλλα, είναι όμορφα λόγια, μέσα σε τέσσερις τοίχους.
Όμως οι αγώνες, σαν αυτόν για την προστασία του παραλιακού μετώπου, δεν κερδίζονται «εντός των τειχών». Αλλά έξω από αυτά.
Με συσπείρωση, με μαζικότητα. Και με προτάσεις. Όχι απλά με κριτική και με απόρριψη.
 
Φίλες και φίλοι,
Εμείς ξέρουμε πάρα πολύ καλά τι δεν θέλουμε.
Και γνωρίζουμε εξίσου καλά τι διεκδικούμε.
Και αυτό πρέπει και να το επικοινωνήσουμε και να το καταστήσουμε κτήμα των πολλών.
Μέσα από ανοικτές διαδικασίες και δημόσιο διάλογο.
Και η σημερινή μας εκδήλωση αποτελεί ακριβώς ένα πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση αυτή.
Στην κατεύθυνση της συλλογικής δράσης Περιφέρειας, Δήμων, πολιτών.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Περιφέρεια Αττικής αναλαμβάνει το μερίδιο της ευθύνης της.
Να σταθεί στο πλευρό κάθε συγκεκριμένης πρωτοβουλίας στην κατεύθυνση της διασφάλισης της ελεύθερης πρόσβασης και χρήσης των κοινόχρηστων ακτών στο πλαίσιο μιας βιώσιμης ανάπτυξης με στόχο τη δημιουργία υγιούς απασχόλησης μέσα από μικρομεσαίες και κοινωνικές επιχειρήσεις – επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνταν πριν από πολλά χρόνια στους υπό «εκμετάλλευση» σήμερα χώρους.
Η δική μας η προσέγγιση έχει να κάνει με την εξυπηρέτηση των πέντε εκατομμυρίων κατοίκων της Αττικής.
Και όχι με την προσέλκυση «ακριβού τουρισμού», όπως είναι η οπτική της κυβέρνησης.
Μακριά λοιπόν από εμάς γυαλιστερές «φούσκες», δήθεν «ανάπτυξης».
Μακριά από εμάς τα αποτυχημένα μοντέλα τύπου costa del sol, της Ισπανίας.
Εμείς, αντιθέτως, προκρίνουμε λογικές αξιοποίησης του παραλιακού μετώπου με σεβασμό στο φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον, όπως μας επιβάλλει η παράδοση της Αττικής γης. Μέσα από την ανάπτυξη, για παράδειγμα, του γεωτουρισμού. Του οικοτουρισμού και του πολιτιστικού τουρισμού, με έμφαση στην οικονομική ευημερία των τοπικών κοινωνιών και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών.
 
Με αυτήν την πυξίδα, και με τη σχετική προγραμματική επεξεργασία της «Δύναμης Ζωής», προσέρχεται στον κοινό αγώνα η Περιφερειακή Αρχή Αττικής.
Και καλεί να πράξουν το ίδιο όλοι όσοι – δήμοι, φορείς, συλλογικότητες, πολίτες – δηλώνουν ότι ενδιαφέρονται για την προστασία του παραλιακού μετώπου, σήμερα που, στην απέναντι όχθη, έχουν ανοίξει ορέξεις για «εκμετάλλευση» με συνοπτικές διαδικασίες του παραλιακού μετώπου.
 
Σήμερα λοιπόν κρινόμαστε όλοι.
Και θα κριθούμε όχι από τα λόγια αλλά από τις πράξεις μας.
Γιατί σήμερα, από εδώ,
Από τούτη την αίθουσα ξεκινάμε μια κοινή πορεία διεκδίκησης και αγώνα.
Μια πορεία που για να έχει αίσιο τέλος για τους πολίτες και τις τοπικές κοινωνίες, πρέπει να χαρακτηρίζεται από τρία σίγμα: Συνεργασία,
Συναντίληψη,
Συντονισμό δυνάμεων και ενεργειών.
 
Φίλες και φίλοι,
Με αποφασιστικότητα και συνείδηση της ευθύνης, κάνουμε σήμερα, το πρώτο βήμα σε μια μακρά πορεία.
Μια πορεία που το διακύβευμά της δεν είναι απλά η πρόσβαση των πολιτών στη θάλασσα ή η διαφύλαξη ενός οικοσυστήματος.
Αλλά έχει να κάνει με το μεγάλο στοίχημα της βιώσιμης ανάπτυξης σήμερα στην πατρίδα μας.
Ένα στοίχημα ποιότητας ζωής.
Ένα στοίχημα που θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό το μέλλον της Αττικής.
Το μέλλον των πολιτών της.
Ένα στοίχημα που δεν έχουμε δικαίωμα να χάσουμε.
 

Share This