fbpx

184884-syriza-afisaΤης Ρένας Δούρου, υποψήφιας στη Β’ Αθηνών με τον ΣΥΡΙΖΑ,
Εφημερίδα Η ΣΦΗΝΑ, Παρασκευή 18/9/2009

Οι πάντες, σε τηλεοράσεις, ραδιόφωνα, εφημερίδες, ισχυρίζονται ότι αυτές οι εκλογές είναι κρίσιμες. Και έτσι είναι πράγματι αλλά ίσως όχι ακριβώς για τους λόγους τους οποίους ισχυρίζονται οι διάφοροι αναλυτές. Οι εκλογές αυτές είναι κρίσιμες λοιπόν, γιατί πέρα από το εξαιρετικά δυσοίωνο πλαίσιο οικονομικής κρίσης, στο οποίο διεξάγονται, αποτυπώνουν, ουσιαστικά κι ένα “τέλος εποχής”. Φράση χιλιοειπωμένη” που όμως αυτή τη φορά ισχύει: τα δύο μεγάλα κόμματα, “εξουσίας”, όπως έχει καθιερωθεί να λέγονται, δείχνοντας με σαφήνεια ότι τείνει πλέον να κλείσει ένας κύκλος συγκεκριμένου, μονοκομματικού τρόπου διακυβέρνησης, που κυριάρχησε από τη μεταπολίτευση του 1974 και μετά.
Μέσα λοιπόν σε αυτό το υπό διαμόρφωση, νέο πολιτικό σκηνικό, τα μικρότερα κόμματα, και ειδικότερα εκείνα της Αριστεράς καλούνται να παίξουν βαρύνοντα ρόλο. Μπορούν να ανταποκριθούν στην πρόκληση;
Για το ΚΚΕ τα πράγματα είναι, λίγο – πολύ δεδομένα: ο μοναδικός του στόχος είναι η περιχαράκωση του εκλογικού του ποσοστού, με αποκλειστική επιδίωξη να… ξεπεράσει το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ. Είπε κανείς τίποτε για ενότητα της Αριστεράς, για προσπάθεια σύγκλισης των κομμάτων της, που δεν χρειάζεται δα και να συμφωνούν στα πάντα προκειμένου να συνεργαστούν, για προσπάθεια συμπόρευσης σε ορισμένα βασικά θέματα προς όφελος των εργαζομένων; Όλα αυτά ο Περισσός τα καταδικάζει εκ των προτέρων ως… “κατά του λαϊκού κινήματος”, που το “αποδυναμώνουν”, κ.ο.κ. Ετούτο λοιπόν το κομμάτι της Αριστεράς προφανώς και δεν είναι ώριμο να αρθεί στο ύφος των εξαιρετικών περιστάσεων που βιώνουμε.
Και ο ΣΥΡΙΖΑ; Παρά τις αδυναμίες και τα εσωτερικά του προβλήματα (πρόσφατα έγιναν όλα φανερά) το κομμάτι αυτό της Αριστεράς δείχνει ότι έχει τα φόντα να ανταποκριθεί στις ανάγκες των καιρών, έστω και μόνο του. Με προτάσεις σαφείς, ρεαλιστικές και σε αριστερή κατεύθυνση, ο ΣΥΡΙΖΑ σκιαγραφεί μια νέα πορεία: με τη δημιουργία ασπίδας κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης απέναντι στην κρίση, με άμεσα μέτρα προστασίας. Με άμεσο πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της κρίσης βραχυπρόθεσμα. Και τέλος με μια νέα στρατηγική κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης. Με αυτές τις προτάσεις του λοιπόν ο ΣΥΡΙΖΑ κοιτά στα μάτια τους πολίτες, διεκδικώντας με ειλικρίνεια τη ψήφο τους στις 4 του Οκτώβρη.

Share This