fbpx

rena-dourou-speech
Άρωμα γυναίκας στη μεγαλύτερη Περιφέρεια της Ευρώπης… Η επικράτηση της Ρένας Δούρου απέναντι στον Γιάννη Σγουρό στη μάχη για την Περιφέρεια Αττικής, στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαϊου, ήταν το σημαντικότερο ενδεχομένως tipping point της αναμέτρησης.
‘Ισως επειδή και η ίδια δεν υπήρξε ποτέ “συμβατική Αριστερή”, και έδειξε διάθεση να απευθυνθεί στο σύνολο της κοινωνίας, επομένως και στο ακροατήριο που βρισκόταν στα… δεξιά της, προκειμένου να διαμορφώσει μια πλειοψηφία υπεροχής απέναντι στον Περιφερειάρχη του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος μετρούσε ήδη 12 χρόνια στα αυτοδιοικητικά ηνία του Λεκανοπεδίου της Αττικής.
Η Ρένα Δούρου μιλάει σήμερα στα “Υστερόγραφα”, και περιγράφει την πολιτική ψυχολογία με την οποία ετοιμάζεται για το εναρκτήριο λάκτισμα της 1ης Σεπτεμβρίου, τότε που αναλαμβάνει και επισήμως καθήκοντα, ενώ παράλληλα μιλάει για το μέλλον που έρχεται.
– 01/09/2014… Η μέρα που αναλαμβάνετε καθήκοντα στη μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας, και μάλιστα με μια ισχυρή σημειολογία, καθώς στο ιστορικό ημερολόγιο αναφέρεται η επέτειος θανάτου του “Βασιλιά Ήλιου” Λουδοβίκου. Μια νέα αρχή, με πρόθεση να συνεχίσετε να διαψεύδετε τα προγνωστικά, όπως συνέβη και στις εκλογές του Μαϊου;
“Η δουλειά στην Περιφέρεια Αττικής δεν έχει να κάνει με προγνωστικά αλλά με συστηματική, συλλογική προσπάθεια προκειμένου να ανταποκριθεί η διοίκηση της “Δύναμης Ζωής” στην ανάγκη να γυρίσει σελίδα και να κάνει μια νέα αρχή η Αττική. Αυτή άλλωστε είναι και η επιθυμία των πολιτών. Να βγάλουμε αυτή τη δυνητική δύναμη ανάπτυξης και ευημερία, που αποτελεί η Περιφέρεια Αττικής, από την ακινησία στην οποία βρισκόταν τα τελευταία χρόνια. Κάποιοι είχαν ταυτίσει την πολιτική τους επιβίωση με την Περιφέρεια Αττικής. Όπως ο “Βασιλιάς Ήλιος”, ο Λουδοβίκος ο 14ος, όταν έλεγε “το κράτος είμαι εγώ”. Όμως τέτοιου είδους προσεγγίσεις είναι αντιδημοκρατικές. Οι πολίτες είχαν διαφορετική άποψη. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο Σεπτέμβριος είναι η αρχή της Ινδικτιώνος, από τη λατινική λέξη «indictio», ενός δηλαδή νέου κύκλου όπου τα πράγματα ανανεώνονται και κάνουν μια νέα αρχή. Αυτόν τον γόνιμο κύκλο θα ξεκινήσει και η «Δύναμη Ζωής» κύριε Οικονομίδη. Έχουμε μπροστά μας δύσκολο αλλά όχι ακατόρθωτο έργο. Το ίδιο άλλωστε ίσχυε και στην προεκλογική εκστρατεία όταν ξεκινούσαμε πέντε μονάδες πίσω από τον απερχόμενο Περιφερειάρχη, που είχε τη στήριξη ενός ολόκληρου μηχανισμού καθώς και των δύο κυβερνητικών κομμάτων. Οι δυσκολίες λειτουργούν ως προκλήσεις που μας βελτιώνουν και μας ενδυναμώνουν”.
– Αλήθεια, υπάρχουν ακόμη “Βασιλείς-Ήλιοι” στην Ελλάδα της κρίσης, σε όλες τις πτυχές της εθνικής καθημερινότητας, ώστε να απαιτείται μια “διαρκής επανάσταση” που θα επιφέρει ρωγμές στα κακώς κείμενα;
Η χώρα μας πολλές φορές έχει καταστραφεί από… χαρισματικούς «σωτήρες». Εκείνο που καταρχήν έχει ανάγκη η κοινωνία είναι η ανατροπή ενός στρεβλού συστήματος ανάπτυξης, στο οποίο επικάθισε η πολιτική της λιτότητας και των μνημονίων, θρυματίζοντας τη βιτρίνα μιας ανορθόδοξης, γιατί αναπαρήγαγε την άνιση κατανομή του πλούτου, ευμάρειας.
Και σε δεύτερη φάση χρειαζόμαστε ένα σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης, στη βάση μίας υγιούς ανάπτυξης, με κοινωνική δικαιοσύνη, αλληλεγγύη, με τη χώρα μας ισότιμο εταίρο στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι. Χρειαζόμαστε να γκρεμίσουμε και να κτίσουμε, μέσα από ρήξεις και μεταρρυθμίσεις. Και είναι φανερό ότι αυτό το έργο μπορεί να φέρει σε πέρας μια κυβέρνηση της Αριστεράς με τη στήριξη ενός ευρύτατου κοινωνικού μετώπου”.
– Η Αυτοδιοίκηση έγινε εσχάτως της μόδας, κυρίως ως καταφύγιο όσων διέβλεπαν ότι… δεν χωρούσαν στην κεντρική πολιτική. Εσείς, αντιθέτως, πήρατε εξαρχής μια απόφαση συνείδησης. Μετά από πέντε χρόνια, πώς φαντάζεστε την Περιφέρεια Αττικής;
“Πράγματι, ειδικά στις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές φορέθηκε πολύ, και με τις ευλογίες του σαμαροβενιζελισμού, το “κοστούμι” του… “αυτοδιοικητικού”, του δήθεν ακομμάτιστου. Είναι επίσης γνωστή η “εκτίμηση” του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ για την Αυτοδιοίκηση. Τη θεωρούν στην καλύτερη εφαλτήριο για υπουργικό θώκο ή σίγουρο καταφύγιο όταν κάποιες κεντρικές πολιτικές επιλογές έχουν αποτύχει. Όλες αυτές οι προσεγγίσεις απομειώνουν την έννοια και το ρόλο της Αυτοδιοίκησης κι εξηγούν γιατί έχει καταντήσει ουσιαστικά ετεροδιοίκηση, μακριά από τους πολίτες και τα προβλήματά τους. Αν λοιπόν καταφέρουμε να δώσουμε στην Περιφέρεια Αττικής, πραγματικό αυτοδιοικητικό νόημα, παρά την εξαιρετικά δυσμενή συγκυρία, ενεργοποιώντας τους πολίτες και αναζητώντας μαζί τους, όπως και με τους δήμους, λύσεις στα προβλήματα, πιστεύω ότι θα έχουμε πέντε κερδισμένα χρόνια. Και δεν θα μιλήσω για “όραμα” γιατί με τα κατά καιρούς τολμηρά οράματα των προεκλογικών περιόδων, με την υποταγή στα κελεύσματα της κεντρικής εξουσίας αλλά και την υποχωρητικότητα στις ορέξεις των συμφερόντων, φθάσαμε στη σημερινή κατάρρευση. Δίνουμε λοιπόν έμφαση στις συγκεκριμένες προτάσεις που θα θέσουμε σε διαβούλευση προς την κατεύθυνση μιας Αυτοδιοίκησης άξιας να φέρει αυτό το όνομα”.
– Και τη Ρένα, όπως εξακολουθούν να τη φωνάζουν όσοι τη γνώρισαν; Έτοιμη να διεκδικήσει μια νέα θητεία, ή πέντε χρόνια είναι αρκετά;
“Θέλω να είμαι σαφής. Στη διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής δεν θα υπολογίσω το πολιτικό κόστος υπό το πρίσμα της επανεκλογής μου. Στόχος μας είναι η αντιμετώπιση των σύνθετων προβλημάτων, όπως π.χ. της διαχείρισης των απορριμμάτων και η αλλαγή της φιλοσοφίας της Διοίκησης. Να βρεθούν στο επίκεντρο οι πολίτες και τα προβλήματά τους. Να επιχειρηθούν σοβαρές λύσεις σε χρόνια προβλήματα, όπως αυτά των ανύπαρκτων ή ελλεμματικών αντιπλημμυρικών υποδομών. Και πιστεύω ότι η πενταετία είναι επαρκής πολιτικά χρόνος για να υπάρξουν αποτελέσματα”.
– Ο Μιτεράν καθιέρωσε το πολιτικό αποτύπωμα των “πρώτων 100 ημερών”, και είναι αλήθεια ότι από τότε… δεν βρήκαμε κάτι καλύτερο. Οι δικές σας πρώτες 100 ημέρες στην Περιφέρεια Αττικής;
“Η φιλοσοφία και ο τρόπος δουλειάς της “Δύναμης Ζωής” πηγαίνει πολύ μακρύτερα από τα κλισέ των “100 ημερών”, που είναι περισσότερο συνυφασμένα με ιλουστρασιόν προεκλογικά φυλάδια και παραπέμπουν σε προκάτ επικοινωνιακές προεκλογικές στρατηγικές. Εμείς δίνουμε έμφαση στη διάρκεια. Σας θυμίζω μια ακόμη γνωστή ρήση του πρώην προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας: “να δώσουμε χρόνο στον χρόνο”, θέλοντας έτσι να υπογραμμίσει την ανάγκη χρόνου που έχει κάθε σοβαρή πολιτική δράση. Η “Δύναμη Ζωής” με συναίσθηση της σοβαρότητας και της συνθετότητας των προβλημάτων της Αττικής, που, ας μην ξεχνάμε, συμπυκνώνει σε μικρογραφία όλες τις παθογένειες της χώρας, αρχής γενομένης από την υψηλή ανεργία, αποσκοπεί σε δουλειά σε βάθος χρόνου. Όχι σε επικοινωνιακά πυροτεχνήματα. Με τους πολίτες και τους δήμους στο πλευρό μας, στο πλαίσιο ενός αυτοδιοικητικού μετώπου, θα αναζητήσουμε τις λύσεις εκείνες που θα κοινά επωφελείς. Τόσο για τους πολίτες και την αττική γη όσο, και ευρύτερα, για τη χώρα”.

Share This