fbpx

 
Αποσπάσματα της ομιλίας της Ρένας Δούρου κατά τη δεύτερη ημέρα της συνεδρίασης της ΚεντρικήςΕπιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ στην Αθηναΐδα (22/6/14):
 

Η νίκη στις ευρωεκλογές ήταν μεγάλη νίκη του κόμματος. Και σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το μοναδικό αριστερό, ριζοσπαστικό κόμμα στην ευρωπαϊκή ήπειρο, ίσως και πέρα από αυτήν που διεκδικεί με βάσιμες ελπίδες την εξουσία. Δημιουργώντας νέα πολιτικά δεδομένα σε μία ήπειρο που συντηρητικοποιείται.

Έχουμε χρέος να πετύχουμε. Γιατί δεν κρίνεται απλά η πορεία του κόμματος. Κρίνεται το μέλλον της Αριστεράς. Στην Ευρώπη και στην Ελλάδα.

Η κρισιμότητα της συγκυρίας επιτάσσει δύο πράγματα. Πρώτον, να υπερβούμε άμεσα την εσωστρέφεια και δεύτερον, να διασφαλίσουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, το αριστερό, δημοκρατικό, ριζοσπαστικό κόμμα, θα είναι σε θέση άμεσα να κυβερνήσει.

Η υπέρβαση της εσωστρέφειας δεν σημαίνει ότι θα κρύψουμε τα προβλήματα κάτω από το χαλί. Αντιθέτως, σημαίνει ότι έχουμε την υποχρέωση να θέσουμε το δάκτυλο επί τον τύπον των ήλων.

Μας χρειάζεται περισσότερη εσωκομματική δημοκρατία, περισσότερη συλλογικότητα, περισσότερος σεβασμός στις κομματικές αποφάσεις, μεγαλύτερη ανάληψη ευθυνών, λιγότερο κυνήγι εξουσίας, λιγότεροι τακτικισμοί.

Να προετοιμάσουμε με σοβαρότητα το προγραμματικό σχέδιο ανατροπής της σημερινής κυβέρνησης. Βάζοντας τις βάσεις μίας αυτοδυναμίας, η οποία όμως δεν θα σημάνει αποκλειστική άσκηση της εξουσίας.

 
 
 
 

Γιατί ακόμη κι αν την κατακτήσουμε την αυτοδυναμία αριθμητικά, συντρόφισσες και σύντροφοι, είμαστε καταδικασμένοι να ασκήσουμε την εξουσία στηριζόμενοι σε ένα ευρύ κοινωνικό μέτωπο. Ένα μέτωπο που απαιτεί γείωση του κόμματος με την κοινωνία και τα προβλήματα των πολιτών.

Στην Περιφέρεια Αττικής η νίκη της «Δύναμης Ζωής» ήταν μια νίκη πολιτική, που δεν οφείλεται σε κάποιου είδους ‘κόλπα’ αλλά στη γείωση με τις τοπικές κοινωνίες.

Η ταξικότητα της ψήφου στην Αττική είναι αποκαλυπτική ως προς το πού οφείλουμε να αναζητήσουμε τις συμμαχίες χωρίς να φοβόμαστε τα ανοίγματα.

Στην Αττική ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να δείξει, να αποδείξει ότι μπορεί να ασκήσει διοίκηση. Να θέσει στη δοκιμασία της κυβερνησιμότητας τις αρχές και τις πολιτικές του.

Η «Δύναμη Ζωής» θα είναι μια μεγάλη, ανοικτή στην κοινωνία περιφερειακή παράταξη, που δεν θα λειτουργεί με κομματικά κριτήρια και θα δημιουργήσει ένα ηθικό αντιπαράδειγμα στις πράξεις και όχι στα λόγια, απορρίπτοντας, για παράδειγμα, τα προνόμια περιφερειάρχη και αντιπεριφερειαρχών.

Η Αττική αποτελεί τη μικρογραφία της Ελλάδας. Είναι το στοίχημα που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει με κανέναν τρόπο να χάσει. Όχι για λόγους κομματικού πατριωτισμού. Αλλά επιβίωσης του λαού.

 
 
 

Share This