fbpx

Της Ρένας Δούρου, Έθνος, 6 Μαρτίου 2014

Οι ραγδαίες εξελίξεις στην Ουκρανία και στην Κριμαία, πέρα από τις μνήμες ψυχροπολεμικής σύγκρουσης που φέρνουν στην επιφάνεια, σηματοδοτούν και μια νέα περίοδο στις σχέσεις Ρωσίας – ΗΠΑ /ΕΕ. Μια περίοδο, η οποία, σε αντίθεση με τις προσπάθειες περί «reset» στις σχέσεις Μόσχας – Ουάσινγκτον, χαρακτηρίζεται από αμοιβαία καχυποψία στο αέναο παίγνιο άσκησης επιρροής.
Βέβαια, βαρύνουσα σημασία έχει το γεγονός ότι η χερσόνησος της Κριμαίας καθώς και η ίδια η Ουκρανία παίζει κορυφαίο ρόλο στη στρατηγική της Ρωσίας – σημαντικότερο από ό,τι σε εκείνη της Ουάσινγκτον. Ωστόσο, η αντίδραση των ΗΠΑ και της ΕΕ, κυρίως της Γερμανίας, καθιστά το διακύβευμα κορυφαίο, με την ένταση να κλιμακώνεται. Αυτό που αναδύεται σήμερα, με αφορμή την Ουκρανία, είναι ένα νέο σκηνικό. Με νέα δεδομένα, νέες προκλήσεις, όπου εμπλέκονται οικονομικά, ενεργειακά, γεωπολιτικά συμφέροντα, επαληθεύοντας έτσι για άλλη μια φορά τη γνωστή ρήση, σχετικά με την αιωνιότητα των συμφερόντων έναντι παροδικών συμμάχων και εχθρών.
Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν, ΗΠΑ και ΕΕ κλείνουν πρόθυμα τα μάτια τους στην ολοφάνερη απειλή που συνιστά για την περιοχή – με την έννοια της δημιουργίας προηγούμενου – η ανάδειξη στην εξουσία στην Ουκρανία, με τρόπο παράνομο και πραξικοπηματικό, ρατσιστών νεοναζί. Είναι αξιοπρόσεκτο το γεγονός ότι μεγάλες δυνάμεις, όπως οι ΗΠΑ ή η Γερμανία, δείχνουν πόσο λίγο τις ενδιαφέρει, σε αντίθεση με τη δημόσια ρητορεία τους, το είδος της δύναμης που αναλαμβάνει τα ηνία της εξουσίας σε μια χώρα – αρκεί αυτή να εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους. «They are our bastards», για να παραφράσουμε τη γνωστή φράση του Φ. Ντ. Ρούζβελτ αναφορικά με τον δικτάτορα Σομόζα. Ίσως τελικά η μόνη σταθερά, σε σχέση με τη ψυχροπολεμική περίοδο να είναι αυτή: η πλήρης αδιαφορία της βούλησης των λαών, της ανάγκης να ζήσουν σε συνθήκες δημοκρατίας, ελευθερίας, σταθερότητας και ευημερίας. Όλα τους σφόδρα αμφισβητούμενα και ζητούμενα τούτες τις ώρες για τον λαό της Ουκρανίας…

ΥΓ: Τούτο το σημείωμα κλείνει το κεφάλαιο των παρεμβάσεών μου από τούτη την εφημερίδα. Καθαρές κουβέντες. Επειδή η αρθρογραφία μου από τούτο το βήμα μπορεί να θεωρηθεί από κάποιους καλοθελητές ότι συνιστά αθέμιτη προβολή έναντι των ανθυποψηφίων μου, αποφάσισα να βάλω τέλος σε αυτήν. Για λόγους δεοντολογίας και ηθικής τάξης. Λέξεις άγνωστες σε κατά καιρούς λασπολόγους και συκοφάντες, που κρίνουν εξ ιδίων. Μόνο που δυστυχώς για αυτούς, δεν είμαστε όλοι ίδιοι… Και για κάποιους από εμάς η ηθική δεν είναι λέξη κενή περιεχομένου. Εις το επανιδείν!

Share This