fbpx

Matrix24Της Ρένας Δούρου, Δημοσιεύθηκε στο Matrix24.gr, 13 Φεβρουαρίου 2014

– Και τι διαφορετικό μπορεί να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ στις Περιφέρειες και τους Δήμους; Από τη στιγμή μάλιστα που τα οικονομικά κουκιά είναι μετρημένα και η κακή οικονομική συγκυρία δεδομένη…

Η φωνή, στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής, δεν ήταν επιθετική αλλά ήταν η έκφραση μιας αγωνίας. «Τι διαφορετικό μπορεί να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ;»
Δικαιολογημένο το ερώτημα, ειδικά σήμερα που η κοινωνία «βομβαρδίζεται» συστηματικά από τα διαπλεκόμενα, φιλικά προς την κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, ΜΜΕ με το γνωστό τροπάριο του «Δεν Υπάρχει Άλλη Λύση», προκειμένου, όχι μόνο να επιβληθεί η πολιτική της δραστικής λιτότητας που ισοπεδώνει κάθε είδους κοινωνική παροχή μαζί με μισθούς και συντάξεις. Αλλά και να γίνει αποδεκτή στο μυαλό των πολιτών. Ο στόχος, με άλλα λόγια, είναι να κερδηθεί πάση θυσία το μυαλό και οι ψυχές των ανθρώπων, προκειμένου να καμφθούν πιο εύκολα οι αντιστάσεις. Αυτό άλλωστε ήταν ανέκαθεν και το μυστικό όλων των αποικιοκρατικών δυνάμεων: να συνδυαστεί η κυριαρχία τους με οικονομία στρατιωτικών δυνάμεων επιβολής της.

Έτσι στην Ελλάδα του 2014, ενόψει των εκλογικών αναμετρήσεων της άνοιξης, η έντεχνη κυβερνητική προπαγάνδα επιχειρεί να περάσει στους πολίτες την άποψη ότι η λιτότητα είναι μονόδρομος και ότι δεν υπάρχει άλλη πολιτική. «Διότι έτσι είναι τα πράγματα. Τελεία και παύλα». «Τα πράγματα φαίνονται αδύνατα μέχρις ότου γίνουν δυνατά», συνήθιζε να λέει ο Νέλσον Μαντέλα. Τα 27 χρόνια φυλακής από το καθεστώς του απαρχάιντ δεν κατάφεραν να του αλλάξουν γνώμη.

Αλλά και οι Έλληνες αποδεικνύονται αγύριστα κεφάλια. Όλο και περισσότεροι συνειδητοποιούν ότι δεν υπάρχουν μονόδρομοι. Ότι τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν. Και ότι αυτές οι αλλαγές είναι δυνατόν να ξεκινήσουν ακριβώς από το τοπικό, από το επίπεδο εκείνο της δημόσιας ζωής που είναι κοντύτερα στον πολίτη. Από την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η οποία ήλθε η ώρα να γίνει πραγματική ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ και όχι ετεροδιοίκηση. Αυτοδιοίκηση ανθρωποκεντρική, με την κλίμακα των αναγκών της κοινωνίας και όχι των εργολαβικών συμφερόντων που επιτάσσουν φαραωνικά έργα. Αυτοδιοίκηση με σεβασμό στο περιβάλλον και όχι στη με κάθε τρόπο υπονόμευσή του. Αυτοδιοίκηση που διασφαλίζει την κοινωνική συνοχή και την αλληλεγγύη. Αυτοδιοίκηση με έμφαση στον πολιτισμό και τον αθλητισμό.

Ένας στόχος που μόνο συλλογικά και όχι κατ΄ ανάθεση, μπορεί να επιτευχθεί. Μόνος ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να καταφέρει πολλά. Αλλά ως κομμάτι ενός ευρύτερου κοινωνικού, διεκδικητικού μετώπου, όπου κανείς δεν περισσεύει, μπορεί να πιάσει το νήμα της άμεσης Δημοκρατίας μέσα από μια Αυτοδιοίκηση που αξίζει να φέρει το όνομα αυτό. Μια Αυτοδιοίκηση για την άμεση Δημοκρατία. Από τους πολίτες, με τους πολίτες, για τους πολίτες!

Share This