fbpx

Πρόσκληση ΓιούντινΤην Πέμπτη, 23/1/2014, στις 7,30 μ.μ. στο βιβλιοπωλείο ΠΑΠΥΡΟΣ, θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Ρωμανου, “Γιούντιν, μια γυναίκα από τη Θεσσαλονίκη”

Την παρουσίαση θα κάνουν η Ρένα Δούρου, βουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ και ο Γιώργος Σταμούλης, καθηγητής Μ.Ε. Αποσπάσματα θα διαβάσουν οι ηθοποιοί Ματίνα Καρρά και Γιώργος Γεωγλερής.

Το βιβλιοπωλείο βρίσκεται στους Αμπελοκήπους, Μαιανδρουπόλεως 43, τηλ. 210/6917027 και 6972603737.

Πρόκειτψαι για ένα πολυεπίπεδο μυθιστόρημα, αμιγώς λογοτεχνικό, δομημένο με σύγχρονες αφηγηματικές τεχνικές. Και, με γλωσσικό χειρισμό που έχει άμεση σχέση με την οργανική γλώσσα της πεζογραφίας και την λογοτεχνικότητα.

Ο μύθος του βιβλίου αναφέρεται σε μία ερωτική, και οδυσσειακή περιπέτεια η οποία εκτυλίσσεται στη Θεσσαλονίκη πριν, κατά, και μετά τον πόλεμο, στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης, καθώς και τα σοβιετικά, Γκουλάγκ. Παράλληλα, ξετυλίγονται τα στοιχεία της ακραίας κοινωνικής διαφθοράς εκείνης της εποχής, τα οποία αποτελούν τις βαθύτερες ρίζες της σημερινής Κρίσης.

Η πλοκή παράγεται από τους μυθοπλασμένους χαρακτήρες, την ψυχολογία και τις αντιδράσεις τους, κατά την σύγκρουση τους με την επίσημη Ιστορία.

Διαμέσου των χαρακτήρων συμβαίνουν όλα σ’ αυτό το μυθιστόρημα και από αυτούς τίθενται και τα μεγάλα φιλοσοφικά ζητήματα. Όπως, οι πεπερασμένες σε σύλληψη νοός, έννοιες του Όντος, αλλά και η μη ύπαρξη σχέσης ανάμεσα στην Ύβρη και τη Νέμεση, αντίθετα από ό,τι πιστεύεται.

Παράλληλα, τα ιστορικά θέματα–ερωτήματα είναι πολλά. Όπως:

-Γιατί η Θεσσαλονίκη έχει το τραγικό προνόμιο να είναι ίσως και η πρώτη πόλη στον κόσμο με απώλειες Ελλήνων Εβραίων σε ποσοστό 96%; Τι και ποιοι έφταιξαν γι’ αυτό;

-Ποιος ο ρόλος του Ελληνικού κράτους, στο ολοκαύτωμα; Ποια η στάση της εβραϊκής κοινότητας, κατά την Κατοχή; Ποια είναι τα ονόματα των δωσίλογων; Τι συνέβη με τον εβραϊκό χρυσό;

-Ποιές οι σχέσεις Βουλγάρων και Εβραίων, μετά το 1912, στο διπλωματικό θρίλερ της ενσωμάτωσης της Θεσσαλονίκης στην Ελλάδα; Ποιος ο ρόλος των Βουλγάρων, στην πόλη, το διάστημα 1941–1944;

-Ποια ήταν η καθημερινότητα στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης αλλά και τα σοβιετικά Γκουλάγκ;

-Τι σχέση είχε η δολοφονία Πολκ, με την αμερικάνικη βοήθεια, και σε τι ποσοστό αυτή υπήρξε αντικείμενο κατάχρησης από τους μαυραγορίτες; Η σημερινή κρίση σχετίζεται με εκείνα τα γεγονότα;

-Πώς επηρεάστηκε η πολιτική ζωή της Θεσσαλονίκης τις επόμενες δεκαετίες;

-Ποιες οι ψυχολογικές επιπτώσεις στις ζωές των επιγόνων των θυμάτων του

Γιούντιν
Μια γυναίκα από τη Θεσσαλονίκη
Μυθιστόρημα
(Κείμενο οπισθόφυλλου)

Η Αντζέλ, Μια γυναίκα από τη Θεσσαλονίκη, είναι Εβραία και αφηγείται την ιστορία της οικογενείας της, που αρχίζει πριν από τον Β΄ παγκόσμιο πόλεμο και φτάνει στη δεκαετία του 1990. Η οικογένειά της έχει φιλικές σχέσεις με μία άλλη οικογένεια, χριστιανών.

Στην Κατοχή, μέσα από τις δύο οικογένειες, θα ξεπηδήσουν δυο μεγάλοι έρωτες, ένας ιδεαλιστικός και ένας κολασμένος. Η αδελφή της Αντζέλ, η Λέα, θα βιώσει την κορύφωση του μεγάλου της έρωτα, μέσα στο στρατόπεδο συγκέντρωσης. Η Λόρυ, κόρη της Λέα, προσπαθεί να ξεπεράσει τον δικό της νοσηρό και αδιέξοδο έρωτα ζητώντας βοήθεια από την ψυχαναλύτριά της.

Η μικροϊστορία των ασήμαντων ανθρώπων σε μετωπική σύγκρουση με την επίσημη Ιστορία. Ντοκουμέντα και μυθοπλασία αποκαλύπτουν τα καλά κρυμμένα μυστικά της Θεσσαλονίκης και των θυμάτων της εποχής εκείνης. Οι Εβραίοι και οι Χριστιανοί. Οι Γερμανοί και ο ρόλος των Βουλγάρων. Ποιος πρόδωσε, ποιόν; Ποιος ο ρόλος των δωσίλογων, και της εβραϊκής κοινότητας; Τι συνέβη μετά, στον Εμφύλιο;

Πώς ‘φτάσαν όλα αυτά να επηρεάζουν τη χώρα μας σήμερα;

Κομμάτια ζωής, αφημένα, μεταξύ ναζιστικών στρατοπέδων συγκέντρωσης και σοβιετικών Γκουλάγκ.

Share This